Роберто Паломба към младите дизайнери: Бъдете майстори, а не звезди!

  • Сподели:
Роберто Паломба към младите дизайнери: Бъдете майстори, а не звезди!

Дизайнерът Роберто Паломба живее и работи в Милано. През 1994 г. заедно с Людовика Серафини основава Palomba Serafini Associati - ателието, което разработва архитектурни и интериорни, индустриални и изложбени проекти по цял свят. Носители са на многобройни международни отличия.

През декември 2018 студиото обяви началото на сътрудничеството си с Ideal Standard Internaional, а през март 2019 представиха първите съвместно-разработени колекции. Роберто Паломба бе председател на журито на конкурса "Баня на годината 2019". Вижте победителите в различните категории.

Пред HighViewArt той сподели повече за впечатленията си от младите дизайнери, съвременния дизайн и собствените си творчески търсения:

Как оценявате проектите в конкурса "Баня на годината"? Кой проект ви впечатли най-силно и с какво?

Много съм изненадан! Интересни проекти, някои от тях наистина забележителни! Поздравления за всички млади дизайнери! Вярвам, че конкурси като "Баня на Годината" показват нови визии и иновации в дизайна чрез младите творци и техните идеи. Това е отлична възможност за развитие и растеж!

Какви съвети дадохте на младите дизайнери?

Със сигурност "Бъдете майстори, а не звезди!"

Отбелязахте 25 години Palomba Serafini Associati. Коя е червената нишка, която обединява различните ви проекти през тези години? Има ли нещо, което винаги присъства в работата ви?

Можем да обобщим нашия творческия процес през годините с една дума – хипертекстуалност. Термин, който идва от сферата на технологията, но изразява по най-добър начин философията ни в областта на дизайна - като резултат от безкрайна мрежа от връзки, започваща от взаимодействието между мислите и интуицията ни.

Това е предпоставка за появата на най-разнообразни изразни средства. Всъщност, като резултат от нашите изследвания, в проектите ни може да бъде разпознато присъствието на органични и геометрични елементи, движение от ред към хаос, обекти, които са станали част от уникална история, който се развива през годините.

Естетика, функционалност, нови технологии и материали – от къде тръгвате, когато започвате работа по нов проект за баня?

Това, което целим когато започваме нов проект за баня е да създадем перфектното изживяване в това пространство. Комбинираме технологии, зони за релаксация, естествена светлина, както и изкуствено осветление. В днешно време банята е не просто сервизно помещение, а пространство, в което можеш да намериш себе си, лична зона на комфорт в дома.

Какво ви се иска да присъства по-осезаемо в съвременния дизайн и какво бихте очаквали от бъдещите проекти в "Баня на Годината" на Идеал стандарт?

Това, което ме мотивира, е желанието да припомня на младите дизайнери ценностите на Идеал Стандарт, които бележат успеха на марката и символизират следвоенната европейска култура. Естетиката, функционалността и дизайна са ценности, към които трябва да се завърнем, за да имат те значима роля и в новата ера.

Благодарим за отговорите. Желаем ви здраве и вдъхновение!

Роберто Паломба към младите дизайнери: Бъдете майстори, а не звезди!

Роберто Паломба и Людовика Серафини основават Palomba Serafini Associati - ателието, което разработва архитектурни и интериорни, индустриални и изложбени проекти по цял свят. Носители са на многобройни международни отличия.

Снимка: Enrico Costantini