Sofia Architecture Week 2012 – не е за изпускане!

  • Сподели:
Sofia Architecture Week 2012 – не е за изпускане!

Петото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда Sofia Architecture Week вече е в разгара си. Всяка година фестивалът представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема. През 2012 г. тази тема е Архитектура търси култура, която  търси отговори на въпросите за състоянието на културната инфраструктура в града в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Тазгодишната наситена и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции, намеси в градската среда, конкурси, архитектурни разходки, както и творчески ателиета за най-малките.

В петото издание на Sofia Architecture Week се включват над 70 участници от цял свят, а лекционната част посреща близо 20 чуждестранни лектори от САЩ, Китай, Индия, Корея, Израел, Норвегия, Италия, Австрия, Румъния, Германия, Дания, Малта, Сърбия, Албания, Македония, Словения.

Фестивалът е домакин на над 20 изложби, които ще бъдат разположени около и в Националния дворец на културата. Тазгодишното издание включва и кино модул, който ще представи 6 филма. Селекцията включва и филмът „Градът около теб“ – продукция на Sofia Architecture Week, с подкрепата на фондация Институт Отворено общество.

Основна част от програмата са работилниците, които тази година са 11 на брой и са ориентирани както към студенти и професионалисти от бранша, така и към деца. В рамките на фестивала се провеждат над 8 архитектурни работилници за деца. Целта е децата да бъдат запознати с архитектурната професия и ролята им в градската среда. Класните занимания се водят от някои от най-известните български архитекти, а в инициативата се включват столични училища от центъра и периферията.

Sofia Architecture Week се провежда в НДК и няколко партньорски локации – Чешки център, Институт Сервантес, Галерия Алма Матер, Столична библиотека, Централен дом на архитекта, Vivacom Hall.

Организатори на Sofia Architecture Week са ЕДНО, фондация “Америка за България” и Национален дворец на културата, в партньорство със Столична община.

HighViewArt е официален медиен партньор на Sofia Architecture Week 2012.

Sofia Architecture Week 2012 – не е за изпускане!
Sofia Architecture Week 2012 – не е за изпускане!