Sofia Design Week vol. 5

  • Сподели:
Sofia Design Week vol. 5

Петото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура Sofia Design Week ще се проведе от 21 до 30 юни. Темата на изданието е The Balkan Date, а основна цел е да стартира дискусия за балканския дизайн, да стимулира творческия обмен между страните от Балканите и да съдейства за по-осезаемо присъствие на проектите от този регион на световната карта.

В продължение на 10 дни Sofia Design Week ще ни срещне с новата вълна балкански дизайнери, които правят изненадващо интересен дизайн, различен и със собствен почерк.

Форумът на фестивала ще се проведе на 22 и 23 юни, като тази година лекциите са разделени на две части - Re-designing the frame (22.06) и The balkan talks (23.06). Представяме ви лекторите с профил продуктов дизайн от първия панел на форума.

Студио Company: продуктов дизайн и изкуство. - Трима са тълпа, но двама са наистина компания. С този девиз Ааму Сонг (Корея) и Йохан Олин (Финландия) основават Company през 2000 г., преди дори да са се дипломирали от Университета по изкуства и дизайн в Хелзинки. Под това простичко, практично и дори леко иронично име те работят като артисти, дизайнери и производители. Разнообразието от техни продукти и проекти е впечатляващо, както и местата, на които ги излагат, включително и гробището Хиетаниеми на петък 13-ти, август 2010. Водеща при техния успех е смесицата от неподправено любопитство и желанието за експерименти, но преди всичко – решително поетия път в посока локалност и традиция.

Студио Formafantasma: продуктов дизайн. Симоне Фаресин (1980) и Андреа Тримарчи (1983) се запознават във Флоренция, докато учат в ISIA. Решават да пробват магистърския курс на Академията по дизайн в Айндховен, което сега определят в интервюта като “фундаментален образователен опит”, особено предвид факта, че географската отделеченост от родината им дава чудесна възможност за авторефлексия и открития. Когато завършват през 2009 с теза върху традиционните народни занаяти в Сицилия, студио Formafantasma вече е факт. През същата година те привличат внимание с колекцията Baked, възложена им от Седмицата на холандския дизайн и направена от материали като брашно, кафе или спанак. Любовта към органичното, от растителен или животински произход, е ключова в труда на  Formafantasma – забелязва се в Autarchy (житни култури), Botanica (естествени полимери) или Craftica (кожа).

Хайме Хайон: продуктов дизайн и изкуство. Хайме е роден в Мадрид през 1974, като от дете е запленен от местната скейтборд и графити култура, както личи в работата му и до днес. Учи индустриален дизайн в родния си град и в Париж, а после на 23 години се присъединява към Fabrica, центъра за комуникационни изследвания на Бенетон, където под менторството на легендарния провокатор Оливиеро Тоскани бързо се издига до ръководител на отдела за дизайн. През 2008 Хайме Хайон е най-младият почетен гост на белгийското биенале за интериор. През 2010 Maison & Objet го избират за Дизайнер на годината, така че преди да е навършил 40, вече е отличен в издания като Times или Wallpaper. С характерния си пищен стил, обединяващ декоративни изкуства, фини занаяти и инсталации, той се разписва върху мебели за Moooi, осветителни тела за Swarovski, обувки за Camper, прототип на смартфон за AU, салона на Fabergé в Женева, информационния център на музея в Хрьонинген и дори превръща площад Трафалгар в гигантска дъска за шахмат.

Студио Glithero: продуктов дизайн и изкуство. Тим Симпсън (Великобритания) и Сара ван Хамерен (Холандия) се срещат в лондонския Кралски колеж по изкуствата, докато учат продуктов дизайн под ръководството на Рон Арад. По онова време пишат манифест, в който величаят значението на процеса при създаването на един обект. Когато основават Studio Glithero през 2008, избират да се назоват с моминското име на майката на Тим като знак за техния персонализиран и нео-традиционен подход. Без значение дали изливат полибетон (The Long Drop) или бъркат гипс (серията The Bench Mould), те превръщат работата в забавление, до степен на спектакъл или свещенодействие. Играейки с принципите на Ар нуво, дуото експериментира също с традиционни занаяти и техники, вдъхновено от усещането за несъвършенство и вариациите при работата на ръка, като украсяват светлочувствителни вази с флорални мотиви или използват старовремска печатарска преса за хартиени самолетчета. 

HighViewArt е официален медиен партньор на Sofia Design Week 2013.

Sofia Design Week vol. 5
Студио Company
Sofia Design Week vol. 5
Студио Company
Sofia Design Week vol. 5
Студио Formafantasma
Sofia Design Week vol. 5
Студио Formafantasma
Sofia Design Week vol. 5
Хайме Хайон
Sofia Design Week vol. 5
Хайме Хайон
Sofia Design Week vol. 5
Студио Glithero
Sofia Design Week vol. 5
Sofia Design Week vol. 5
Sofia Design Week vol. 5
Sofia Design Week vol. 5