Свети Стефан в Истанбул - единствената оцеляла желязна църква в света

  • Сподели:
Свети Стефан в Истанбул - единствената оцеляла желязна църква в света

Наричана единствената желязна църква в света, храмът Свети Стефан е български архитектурен комплекс, разположен на брега на Златния рог в Истанбул.

Нека да разгледаме историята на структурата, обхващаща повече от 100 години, както и нейните архитектурни детайли.

Отворена отново през 2018 г. след цялостна реставрация, емблематичната ''Желязна църква" в Истанбул отбелязва своята 130-та година като единствената оцеляла изцяло желязна църква в света.

Българската църква Свети Стефан от десетилетия привлича вниманието на тези, които прекосяват Златния рог с интересната си структура и еклектична архитектура.

Църквата в неоготически стил датира от 19 век. Открита е през 1898 г. в Балат, традиционния еврейски квартал в европейската част на Истанбул. Желязната църква е сред първите сглобяеми конструкции в света. Тя беше докарана до историческия квартал Балат в Истанбул през река Дунав и Босфора чрез натоварване на отливките и металните части, подготвени в австрийската столица Виена и монтирани на брега на Златния рог, основен градски воден път и основния вход на Босфора през Истанбул.

Въпреки че църквата с олтар към Златния рог е завършена през 1896 г. и струва 4 милиона тогавашни сребърни лева, архитектурната преграда е открита за богослужение през 1898 г. поради преработката на иконостаса.

Църквата е с капацитет около 300 души и остава под егидата на Фондация ''Православни църкви на Българската екзархия".

Над входа на църквата има камбанария с височина 40 метра, три руски купола и шест камбани, две от които се използват днес. Църквата, която продължава да бъде един от най-големите символи на българската православна вяра, е построена във формата на кръст с 500 тона желязо.

Тя привлича вниманието на любителите на историята, културата и дизайна, както и на местни и чуждестранни туристи.

Храмът, чието желязо се окислява и започва да се руши с времето, е реставриран през 2011-2018 г. Открит е отново на 7 януари 2018 г. с церемония, на която присъстваха президентът Реджеп Тайип Ердоган, както и министър-председателите на Турция и България.

Църковният служител Александър Масев каза пред Анадолската агенция, че с националистическото движение, започнало в началото на 19 век, българската общност, живееща в османската география, особено в Истанбул, търси църква, където да извършва ритуали в техния собствен език.

Поради тази причина на мястото на сегашната църква е построена дървена църква с разрешението на османския султан от този период. Масев каза, че с увеличаването на българския народ с течение на времето се е наложила по-голяма църква, а дървената църква е опожарявана няколко пъти.

Отбелязвайки, че на мястото на дървената църква е планирано да бъде построена по-голяма и по-величествена каменна църква, Масев заявява, че швейцарските архитекти братя Фосати са подготвили проект.

''Строителната фаза на тази църква започна, но църквата така и не беше завършена. Когато беше открит конкурс за определяне на типа църква, която да бъде построена в региона, Ховсеп Азнавур, един от османските арменски архитекти от периода, го спечели с напълно железен проект и през 1892 г. процесът на изграждане на започна църквата.''

Според Масев строежът на църквата е отнел между четири-пет години.

''Завършена е през 1896 г., но се решава, че дървената иконостасна част не е подходяща за храма, преустройството му продължава още една-две години и църквата е открита с тържество през 1898 г.", допълни той.

Посочвайки, че информацията в източниците за историята на църквата е смесена и че църквата е построена по време на индустриалната революция, Масев каза: ''Всъщност тя е построена почти по същото време като Айфеловата кула. ​​Ето защо много от църквите са правени от желязо в Европа и особено в Азия по това време."