Теракотената армия на император Цин Шъхуан - обект на световно културно наследство

  • Сподели:
Теракотената армия на император Цин Шъхуан - обект на световно културно наследство

Подземната теракотена армия, открита в гробния комплекс на Първия император, несъмнено е едно от най-забележителните и мистериозни открития от древния свят. Открита е обширна цитадела, пълна с градини и конюшни, бронзови ритуални съдове, бижута от нефрит и изобилие от златни и сребърни украшения.

Освен че разкрива много за един древен начин на живот, наблюдението на физическото изграждане на подземния комплекс и методичното изработване на фигурите разкрива набор от теми, от които получаваме прозрение към мирогледа и трайното влияние на Първия император - Цин Шъхуан.
Първият император е известен със зашеметяващи иновации, които консолидират управлението му чрез модернизация. По време на своето управление той въвежда стандартизацията на валутата, писмеността, измерванията и др. Той свързва градовете и щатите с усъвършенствани системи от пътища и канали. Той също така е кредитиран за продължаването на изграждането на Великата стена, която е може би най-широко известният символ, който все още се свързва с Китай и до днес.

Той се смятал за военен гений и докато методите му включвали клане и унищожаване, някои твърдят, че неговият краен успех в обединяването на държавите оправдавал насилието като необходима цена за изграждането на нация. 

Може би най-завладяващият аспект на гробния комплекс е това, което той предполага за манията на младия император от безсмъртието. Подтикнат да завладее самата смърт, евентуалният Първи император се възкачва на трона на държавата Цин на 13-годишна възраст и веднага започва да планира своето погребение и по-важното, неговия подземен дворец, мавзолей, посещаван от армия, включваща над 7000 теракотени войници, коне, колесници и оръжия, предназначени да го защитят в отвъдния свят. Първият император си представял подземно владение, което би било паралелно с неговото светско съществуване след телесната смърт.

Според историка от династията Хан Сима Чиан, Първият император е облицовал гробния си комплекс със съкровищница от богатства и купчини скъпоценни камъни, за които се казва, че представляват звездите, слънцето и луната. Той бил дълбоко загрижен за Вселената и гледал на космоса като на водач за преминаване към безсмъртно съществуване.

Разкопките разкрили и други мистериозни находки, като странно високи нива на живак и доказателства, че отровното вещество преминава през сложна система от подземни корита, възпроизвеждайки топографията на реките и моретата, издълбаващи околния пейзаж. Някои предполагат, че императорът вярвал, че живакът има животворна сила и затова се е обградил с токсичния елемент, смятайки, че това е още един начин, по който може да живее вечно.

От всички постижения от този изключителен период, обединението на Китай без съмнение е най-големият символ на силата и влиянието на династията Цин. Роден във време на смут в историята на Китай, известен като периода на Воюващите държави (475-221 г. пр. н. е.), Първият император основава краткотрайната династия Цин (221-206 г. пр. н. е.). До 221 г. пр. н. е. той слива седемте воюващи държави в една нация и приема името Цин Шъхуан, което означава Първи император. Той оставя наследство от централизирана и бюрократична държава, която ще бъде пренесена в последователни династии през следващите две хилядолетия.
Когато погребалният комплекс е открит за първи път от фермери през 1974 г., археолозите се заемат да работят върху едно от най-удивителните древни места в историята. Разкопките разкрили обширна цитадела с хиляди войни, всеки с уникално лице и облекло. Освен самите войници, копаещите са открили коне, колесници, бронзови ритуални съдове, бижута от нефрит, както и златни и сребърни накити. Според историка Сима Цян, императорът толкова се страхувал, че неговите занаятчии може да разкрият цялото съкровище, което е било в гробницата, че след погребването и запечатването на съкровищата средната и външна порта били затворени, така че никой да не може да излезе.

Историята на гробния комплекс е завладяваща и по още една причина, а именно - замислена е от толкова млад човек. Съдебните записи разкриват, че въпреки заемането на трона на 13-годишна възраст (през 246 г. пр. н. е.), императорът наредил строителството да започне почти веднага. 
До момента са частично разкопани четири ями. Три съдържат теракотени войници, конски колесници и оръжия. Четвъртата яма е открита празна, свидетелство за първоначалния недовършен строеж.

Една от най-необикновените характеристики на теракотените войници е, че всеки от тях притежава различни характеристики - невероятен подвиг на изработка и производство. Всяка фигура се различава по черти на лицето и изражение, облекло, прическа и жестове, предоставяйки изобилие и подробни артефакти за изучаване на военната, културната и икономическата история от този период.
Смята се, че главите и ръцете на повечето войници са произведени в калъпи като отделни модули. След монтажа върху повърхността на скулптурите се нанася глина, за да могат художниците да моделират лицата и прическите поотделно.
След това фигурите били изпечени в пещи, за да направят глината твърда и издръжлива, а по-късно са били боядисани в ярки цветове.
За съжаление след 2000 години на ерозия и влажност, повечето фигури са загубили оригиналния си цвят.Разкопките на фигурите на теракотената армия се считат за едно от най-големите открития на 20-ти век. Те са лежали под земята повече от 2000 години, преди фермерите, които копаят кладенец през 1974 г., да разкрият това, което днес се счита за един от най-големите археологически обекти в света.
Първата част от обекта на теракотената армия, която била открита, е наречена Vault One. През 1976 г. на около 20 метра са открити други два трезора.
Гробницата е съкровищница за китайския народ, както и за целия свят. 
В трите ями в хода на разкопките са разкрити приблизително 8000 войници в реален размер и боен строй – цяла армия, която ще придружи своя император по пътя на безсмъртието.

Пехотата може да бъде допълнително разделена на подкатегории, включващи офицери от висок, среден и нисък ранг, леко въоръжени и тежковъоръжени пехотинци и стоящи и коленичили стрелци.

Много от фигурите първоначално държали истински оръжия от онова време, като бронзови мечове, дълги лъкове, стрели, копия, брадви с кама и други оръжия с дълги дръжки. Оръжията били обработени по такъв начин, че да станат устойчиви на ръжда и корозия.
Когато ги открили, те все още били остри.През декември 1987 г. ЮНЕСКО включва Гробницата на първия император за обект на световно културно наследство.