Ученици ще съдят Училището по изкуства в Глазгоу за "недостатъчно образование" по време на пандемията

  • Сподели:
Ученици ще съдят Училището по изкуства в Глазгоу за "недостатъчно образование" по време на пандемията

Група студенти по архитектура и дизайн планира да съди Училището по изкуствата в Глазгоу, Шотландия,  заради предполагаемия му провал да осигури адекватно образование по време на пандемията от коронавирус и за отмяна на техните дипломи.

Групата е наела адвокатска кантора "Harper Macleod" и стартира кампания за краудфандинг, за да финансира тяхното правно оспорване за предполагаемо „недостатъчно образование".
"Art School Racket", както е името на формацията, се състои от около 35 студенти от курсове, включително архитектура, мода и дизайнерски иновации, както и магистърските дисциплини по курс по изобразително изкуство .

Студентите са били на шест месеца в курсовете си, когато се е случил първият локдаун във Великобритания през март 2020 г. Според групата, тогава шотландското училище „избра да отмени останалите седем седмици от семестъра, два дни след затварянето на кампуса".
Възпитаниците са пропуснали срещи с куратори, галерии и колекционери, което според тях е друга ключова причина да учат в училището.

„Все още нямаме обещаното си дипломиране", каза говорителят на групата Пени Андерсън . "Имахме разговори, обещано е, имаше различни проучвания за това какво искаме, но засега нищо конкретно."

Училището в крайна сметка предостави възможност на учениците да продължат с дистанционно обучение или да се оттеглят от курсовете си без гаранция за бъдещо повторно влизане, според ученическата група.

"Имаше ограничено количество уроци по Zoom много късно и след премахването на локдауна в края на юли миналата година, приблизително един месец преди крайния ни срок за подаване", каза Андерсън.

По-рано тази година студенти в Кралския колеж по изкуствата в Лондон протестираха срещу предложените планове за отмяна на физически степени .
Проучване, проведено от Dezeen and Bath School of Design през февруари, установи, че всеки четвърти ученик казва, че благосъстоянието им е пострадало, докато учат от вкъщи по време на пандемията, въпреки че половината от тях виждат предимства в дистанционното обучение.

Училището по изкуствата в Глазгоу е основано през 1845 г. като едно от първите държавни училища по изкуство и дизайн и се фокусира върху образованието във визуалните творчески дисциплини, със степени по архитектура, дизайн, изобразително изкуство, симулация, визуализация и иновации. Разполага с 2500 студенти и е класирано на трето място във Великобритания, пето в Европа и осмо в света за изкуство и дизайн в QS World University Rankings през 2021 г.

Университетът се намира в сграда, проектирана от Чарлз Рени Макинтош, която е била значително повредена при пожар през 2018 г. Структурата на сградата е стабилизирана и реставрацията на обекта продължава.