Водното конче, което донесе световен успех на Янина Алексиева

  • Сподели:
Водното конче, което донесе световен успех на Янина Алексиева

Водното конче е символ на метаморфозите и трансформациите. То ни вдъхновява да променим нужното в живота си, за да постигнем пълния си потенциал.

Дете на водата и вятъра, това изключително красиво творение на природата, което сме виждали да прелетява елегантно някъде около нас, придобиващо различни багри според светлината, която нежно го докосва, идва, за да ни подскаже за уникалността на момента, моментът "тук и сега".

От дъното то изплува до повърхността, за да даде крила на желанието за полет, желанието за живот. Подканва ни да бъдем леки, ефирни, позитивни, независимо от ситуацията; да живеем за мига; да изпълваме живота си с цвят и съдържание всеки ден до краен предел. Напомня ни, че онова, което е вътре в нас, се материализира извън нас.

В различните страни водното конче, което е на почти 300 милиона години, символизира различни неща. В Китай то е знак за късмет, просперитет и чистота, защото живее само на чисти места и се храни от вятъра. В Япония е символ на есента и лятото, за самураите пък символизира силата и победата.

За една българка - Янина Алексиева, водното конче е олицетворение на елегантност, чистота, свобода. Нейната творческа интерпретация на четирикрилото приятелче й носи световен успех.

В един прекрасен слънчев ден в Кейп Код, САЩ, където понастоящем живее, връщайки се от плаж, тя решава да импровизира, като запечатва настроението си в дизайн за конкурс на бранда Victorinox. Резултатът от импровизацията е нейното цветно и артистично Водно Конче - дизайн, който след оспорвана конкуренция с творци от цял свят и глобално гласуване, влиза в топ 10 на най-добрите от общо 35 класирани.

Дизайнът на Янина, вече наличен онлайн, е част от новата лимитирана колекция малките джобни ножчета на Victorinox "Животни от света" 2017. Разпространението му в световен мащаб е и чрез всички специализирани магазини, предлагащи продуктите на бранда.

За успеха й, за първите творчески стъпки, за победите, мечтите, копнежите, за вдъхновението, учителите, уроците и още... в разговора ми с нея, който започва точно сега.

- Привет, Яни! Поздравления за вълшебния дизайн, носещ ефирния полъх на поредната ти победа. Каква бе първата ти реакция, когато разбра, че дизайнът ти е в топ 10 ? Кой беше първият човек, на когото се обади?

- Честно казано, в момента вече не се сещам, може би на сестра ми. Процедурата е такава, че от фирмата се свързват с теб предварително за потвърждаване автентичността на дизайна. Знаех, че има интерес към него, затова не бях чак толкова изненадана, но определено бях много развълнувана.

- Разбиваш конкуренция от над 1200 дизайна след трето си участие в конкурса Victorinox Classic Limited Edition. Очевидно не си взела чартърен полет и пред вратата на централата не те е очаквал червен килим, по който просто да влезеш. Изброй три "нюанса" в твоя автопортрет към успеха...

- Мисля, че основните нюанси на успеха са постоянство и работа, също и креативност, и вяра в собствените възможности. Аз не мога да се похваля с постоянство и мисля, че това донякъде ми пречи. Обичам нещата да се случват от само себе си. Всичко при мен е като експеримент, при който, ако се чувстваш добре и ти е интересно, това стига. Ако има и добър резултат, още по-добре :)

- Дипломиран скулптор си, понастоящем графичен дизайнер на свободна практика, в промеждутъците от време снимаш, пишеш , изработваш бижута... Кога за първи път усети, че в теб живее човек-творец?

- Семейството ми ме е възпитало с интерес и любов към всички изкуства. Баща ми е изключително интелигентен и ерудиран човек, а майка ми е творец във всеки смисъл на думата - от рисуване, шиене на дрехи, правене на аксесоари, майсторене на играчки до ремонтни дейности, ха-ха.

От 2 гoдишната ми възраст започна да праща мои рисунки по изложби, даже още пази албум с различни мои публикации от вестници и списания. Баща ми от друга страна със сигурност е човекът, прочел най-много книги, който познавам. От него съм наследила интереса си към литературата. Сестра ми също рисува и пише. Имам племенник, който е на 9 г. и вече има две самостоятелни изложби :)

Как реагираха близките ти, когато разбраха, че ще следваш копнежа на сърцето си, посвещавайки се на изобразителното изкуство?

- От това, което казах дотук, става ясно, че за никой не беше изненада. По-скоро щяха да са шокирани, ако бях станала математик или финансист.

- През 2008 г. се пренасочваш към графичния дизайн. Кой бе основният катализатор за тази промяна?

- Беше ми интересно. Компютрите са почти изцяло навлезли в нашето ежедневие и ми се искаше да не изоставам с материала. Мои приятели ми помогнаха с основните неща, впоследствие изкарах и специализиран курс, с който обобщих всичко.

- Какво те нахъсва, ентусиазира, вдъхновява, мотивира?

- Определено всички кадърни артисти. Да виждаш качествени и креативни неща е изключително вдъхновяващо и мотивиращо. Иска ти се и ти да направиш нещо, което да радва околните.

Разговорът с Янина продължава след снимките. 

{GALLERY}

- Последно в България си водила курсове по рисуване на дечица, които са били доста успешни. Не мога да не те попитам кои са уроците, които ти успя да усвоиш от мъниците? Обучението без съмнение е двустранен процес...

- Работата с деца е невероятно зареждащо начинание. Няма да съм първият човек, който е казал, че децата са страхотни учители. Причината за това определено е в необремененото им съзнание и фактът, че още нямат наложени лимити и стереотипи. За тях всичко е възможно и реално.

Всяко дете е един малък супергерой в собствената си глава, който би било страхотно, ако оцелява през годините. Имам една много любима фраза на Урсула Ле Гуин: "The creative adult is the child who survived" (Креативният възрастен е детето, което е оцеляло).

- Всеки творец преминава през т.нар. творчески кризи. Ти лично спомняш ли си за такъв твой период на зацикляне? Как и кое успя тогава да те върне отново на пистата?

- О, да. Често ми се случва и обикновено причината за това е, ако нещо ме възпрепятства да не работя известно време. Най-сигурният начин да излезеш от релси е да забавиш скоростта или да спреш. "Апетитът идва с яденето" определено важи с пълна сила в творчеството или както казва Пабло Пикасо: "Inspiration exists, but it has to find you working" (Вдъхновението съществува, но трябва да те намери работещ).

- Мечтаеш един ден да илюстрираш детска книжка. Ако бе вълшебна фея и можеше да подариш на главния герой три качества, кои биха били те и защо?

- Да може да чете мисли и да сбъдва мечти, но само тези, които си заслужават и настина биха донесли щастие. Фея-психоложка, ха-ха. И да може да променя цвета на чорапите ти с поглед!

- Последните три години живееш предимно в Щатите. При възможност винаги се връщаш на родна земя. Кое от България ти липсва най-много в Щатите и кое от Америка ти липсва най-много на местна почва?

- Ще се опитам да отговоря максимално кратко на този въпрос, иначе може да разтегляме локуми безкрай. Липсват ми семейството и приятелите ми, хората и местата, с които съм израснала и ми дават чувство на принадлежност и стабилна почва, когато имам нужда.

От Щатите в България определено най-много ми липсва отговорността на хората към природата и опазването й, социалната отговорност като цяло и това, че не се усмихват достатъчно.

- Фрийлансър си и това ти дава свободата да работиш принципно от всяка една точка на света. Какво трябва да видиш ясно в картината на България, за да се замислиш дали следващото ти прибиране да не бъде с еднопосочен полет?

- Колкото повече време прекарвам извън България, толкова повече започнах да я оценявам и да ми липсва, което е нормално според мен. Съзнанието ни селектира най-добрите ни спомени и моменти и всички дребни негативни детайли избледняват от дистанцията и времето.

Вижда се една по-обобщена цялостна картина, а България си е хубава! Колкото и да ограбват и унищожават природните й ресурси, тя си остава надарена с изключителна географска красота. И въпреки мозъчните промивки на младите хора с чалга и елементарен social media стериотип, продължава да има изключително много будни, интелигентни и кадърни млади хора. Абе обичам си България, това е!

- Благодаря ти за отделеното време. Бъди здрава, смело преследвай мечтите си, препускай, хващай вълните, вслушвай се в гласа на сърцето си – то никога няма да те подведе и никога, никога не се отказвай от това да създаваш красота. Светът има нужда от повече хора като теб...

- Благодаря ти изключително много! Надявам се това страхотно пожелание да достигне и до всички читатели!

Водното конче, което донесе световен успех на Янина Алексиева
Водното конче, което донесе световен успех на Янина Алексиева
Водното конче, което донесе световен успех на Янина Алексиева