За най-малките фенове на дизайна

  • Сподели:
За най-малките фенове на дизайна

Тази година Sofia Design Week Kids ще се проведе от 21 до 30 юни като част от петото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура Sofia Design Week. Програмата, която е за деца от всички възрасти, включва над 20 дизайн работилници и 3 самостоятелни изложби.

Куратор на програмата на Sofia Design Week Kids е Вики Книш. Концепцията зад цялото детско съдържание е ангажирането на децата с техни любими активности, активизиране на любопитството и креативността им, демонстрация на това как се майсторят различни предмети и самостоятелното им изработване от децата. Ето и кратко представяне на някои от работилниците:

Да рисуваме с плодове и зеленчуци - 9 юни (11.00 – 13.00, Hotel Expo) и 28 юни (16.00 – 17.00, СОХО). Работилничка за най-малките, в която ще се рисува и ще майсторят картини – отпечатъци. За целта ще се използват не какво да е, а плодове и зеленчуци.

Анимация за деца от А до Я -  24 – 28 юни (10.00 – 15.00, СОХО). Обединяващата тема на работилницата е изследването на българската азбука. Под детското въображение буквите ще се превърнат в причудливи същества, предмети и ситуации. Всеки участник ще анимира и заснеме самостоятелно своите филми. След завършване на 30 кратки анимации, за всяка отделна буква от българската азбука, заснетият материал ще се монтира и озвучи в един общ филм, който ще бъде прожектиран пред аудитория на 29 юни.

Да си направиш игра - 22 – 23 юни (16.00 – 17.00, НХА). Работилниците носят заглавията Метла/Четка и Аерографи. В тях децата ще могат да превърнат метла в средство за оцветяване, като я закачат на крака си или друга част от тялото, ще правят аерографи от бутилки и ще творят заедно с новите си инструменти.

Да се учим и забавляваме с роботите -  22 – 23 юни (12.00 – 13.00; 13.30 – 14.30, НХА). Robopartans е истинско училище по роботика, което се е заело с нелеката мисия да събуди и затвърди интереса на учениците към физика, информационни и комуникационни технологии, математика и като цяло технически науки. По време на работилницата само за около час децата ще разберат как се конструира и програмира робот.

Аз сам си направих камион от дърво - 25 – 26 юни (18.00, OTTO ECO TOYS). Деца и родители ще влязат във вълшебната, но и съвсем истинска работилница, в която се ражда всяка нова играчка OTTO. След съвместната игра, те ще си тръгнат с по един собственоръчно сглобен камион ОТТО.

Платноходки - 25 – 30 юни (18.00 – 19.30, Къщата – Център за малки изследователи). В тази двудневна работилница, съпроводена успоредно от изложба, екипите (дете + родител) ще се запознаят с материалите и инструментите и ще измислят заедно своя модел. В края на втория ден ще пуснат готовите платноходки в басейн, а вятърът ще бъде симулиран от вентилатор. Изложбата ще покаже нестандартни и атрактивни конструктурски решения на радио-управляеми модели на моторници и самолети.

Организатори на Sofia Design Week са ЕДНО и Фондация Америка за България. Фестивалът се случва в партньорство с Посолство на Финландия, Посолство на САЩ, Институт Сервантес, Британски съвет. Събитието подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.


HighViewArt е официален медиен партньор на Sofia Design Week 2013.

За най-малките фенове на дизайна
Да рисуваме с плодове и зеленчуци
За най-малките фенове на дизайна
Анимация за деца от А до Я
За най-малките фенове на дизайна
Аз сам си направих камион от дърво!
За най-малките фенове на дизайна
Да се учим и забавляваме с роботите
За най-малките фенове на дизайна
Платноходки
За най-малките фенове на дизайна
Истории от света на Барни
За най-малките фенове на дизайна