Говори ми в проценти… на устойчивост

  • Сподели:
Говори ми в проценти… на устойчивост

Устойчивостта е бъдещето и бъдещето е в устойчивостта. За да се радваме на дълголетие и здраве, трябва да изградим правилни навици, като започнем още от днес – във всяка сфера и всеки аспект на битието ни. Последните години особено, компании от различни сектори по света направиха устойчивостта своя водеща мисия. От гигантите в автомобилната индустрия, през микро производителите на храна, този начин на мислене е не само поглед към бъдещето, а подсигуряване на бъдещето – за една по-чиста планета, за един по-здрав организъм.

Да живее устойчивостта!

Но как да бъдем и ние част от тази мисия? Следва ръководство по устойчивост:

Пластмасата е толкова демоде, колкото са и уокмените. Старайте се да използвате алтернативни опаковки, като например картонени кутии и чаши за кафе, платнени торбички за пазар, дървени/бамбукови прибори или стъклени шишета. Ако все пак това е неприложимо в дадена ситуация, винаги изхвърляйте пластмасовите отпадъци на предназначените им места, или т.нар. разделно събиране.

Карай колело – нито един друг транспорт, създаден от човека, не е толкова „въглеродно неутрален“ колкото колелото. Използвайте топлите месеци да се придвижвате на две гуми: здраве за вас, здраве за природата.

Избирай растителна храна - консумацията на месо е отговорна за отделянето на парникови газове като метан, CO2 и азотен оксид. Тези газове допринасят за изменението на климата, като например глобалното затопляне. Животновъдството допринася за тези парникови газове по няколко начина:

  1. Унищожаването на горските екосистеми процес отделя огромни количества CO2 в атмосферата.
  2. Отглеждане на добитък. Животните като кравите и овцете създават големи количества метан, докато усвояват храната.
  3. Торът, който произвеждат преживните животни, също отделя метан.

Мисия „Био земеделие“: продуктите, получени от биологично земеделие, са не само по-здравословни за организма ни, но и за нашата природа. Този начин на култивиране и производство гарантира, че храната, която купуваме и консумираме е отгледана по възможно най-чист и природосъобразен начин – от обработката на почвата, до готовия продукт, а често и дори в неговото пътешествие до крайния клиент.

Купувай продукти от социално отговорни компании. В официалните медийни канали на всяка голяма компания би следвало да откриете съобщения, разкриващи процеса на работа и действията, които съответният бранд предприема за устойчивото си развитие. Пример за това може да е отговорната консумация на вода или електричество по време на процеса на производство, използването на устойчиви материали при опаковане, интегрирането на екологично чист транспорт при доставки, ограничаването на употребата на животински продукти или пестициди, ако е приложимо и т.н.

Модата е враг. Нека си признаем, колко пъти сме купували дрехи, от които реално нямаме нужда, само защото са били в намаление или просто сме имали нужда от „шопинг терапия“? Да вземем за пример най-обикновена памучна бяла тениска - замърсител във всеки етап от жизнения си цикъл. От торовете, използвани при отглеждането на памука, през токсините и парниковите газове, отделяни при производството на текстила, до страничните продукти от износването и евентуалното й изхвърляне, памучните дрехи са огромна „фабрика“ за CO2 емисии. Ако искате да градите устойчиви навици, забравете за изкушенията.