Инфлуенсър=Инфлуенца?

  • Сподели:
Инфлуенсър=Инфлуенца?

Изключително не харесвам лицемерието, популизма и невежеството. За съжаление тези три качества често намират място в така наречените инфлуенсъри.

Не, не слагам всички под общ знаменател, но голям процент от представителите на тази клика са именно такива - лицемерни и невежи популисти, които хващат гребена на модерната вълна без да осъзнават, че това всъщност е цунами.

Доводите и клишетата, които използват се равняват на това да сърфираш върху картонена кутия вместо с истински борд. Крайният резултат е един - ще потъне, дори и да си се задържал за кратко на върха. Какво провокира цялата тази жлъч от устата на един луд еднорог ли?

Много неща... Но в последно време съм все по-шокирана.

Едва ли има човек, който не знае за Грета Тунберг, пожарите в Амазония и Сибир, проблемите със замърсяването и прекомерната употреба на пластмаса. Все теми безкрайно дискутирани и наболели в последно време. Безспорен факт е, че проблем има и то сериозен, но към фактите се подхожда малко несериозно.

Масата от еко привърженици и активисти обвиняват Европа и Америка за безхаберното консуматорство на продукти от пластмаса, главно такива за еднократна употреба. И някак много тактично си затварят очите за останалата част на света.

Сещате се, онази част, която не е естествен хабитат на привилегированите лоши бели, които избиват животни, палят пожари и действат без последици. Тук хитрите маркетингови умове се намесват, защото където има проблем, има и решение, а където има решение, има и начин за печелене на пари.

В което няма нищо лошо, все пак търсенето определя предлагането. И тук, мили мои, започва да се заражда моята лека неприязън към разни инфлуенсъри. Фирма X съзира златната възможност да продава бутилки за многократна употреба (примерно), защото "Lets save the ocean".

Инфлуенсър Y започва да се жалва в профила си за ужасното замърсяване, колко много страда при вида на загинало животно, призовава към бойкотирането на заведения и фирми, които използват продукти от пластмаса за еднократна употреба, защото трябва да мислим за бъдещето.

Дотук всичко е прекрасно, има някаква позиция, мисли безкористно и в перспектива... и бам! Публикация с продукт със съмнителна репутация и произход (чаша/сламки/бутилка и т.н), промо код специално предоставен за последователите на инфлуенсър Y и агитация за покупка.

Три дни по-късно имаме story с чаша фрапучино с пластмасова сламка... Ми мислете ги малко тия работи бе!

Като сте си продали дупетата на кауза, в която не вярвате, поне си поддържайте имиджа, та да не станете като мацката псевдо-веган в ютуб, която някак си се оказа месоядка, лъгала с години последователите си, че веганството я поддържа силна, здрава, излекувало е не знам какви заболявания и т.н. Сега я съдят за големи суми!

Е, тук нямаме чак толкова влиятелни инфлуенсъри, но все пак... Като ще се представяте за загрижени за планетата чеда, поне го правете като хората. Това важи и когато рекламирате съмнителни чайчета, продукти за отслабване, гримове и т.н., но това е друга тема.

И само да спомена интересен факт - най-големите замърсители на пластмаса са Китай, Индонезия, Виетнам, Филипините и Тайланд. Годишно те изхвърлят в океаните над 4 милиона тона пластмаса, което е повече от половината от отпадъците в моретата.

Над 80% от неконтролируемото замърсяване на океаните идва от Азия. И това се дължи на липсата на адекватна политика за справяне с проблема. За разлика от Азия в Европа се използват все повече технологии и средства за ограничаване потреблението на пластмаса - алтернативни продукти, разделно събиране, рециклиране, безопасно унищожаване на отпадъците.

Пътят е труден и искрено се надявам азиатските страни да вземат съвсем скоро пример от Европа. Като определено използването на малки и объркани деца, които искат да бъдат част от промяната, какъвто е случаят с Грета, не е правилният начин.

Насаждането на омраза към Европа и Америка и неглижирането на реалния проблем, който е в Азия, е не пирон, а капакът на ковчега на еко-системата на океаните.

А колкото до скъпите ми неинформирани инфлуенсъри - започнах темата с вас и ще я завърша подобаващо. Проверявайте си информацията и подбирайте внимателно каузите и продуктите, зад които заставате с имената и лицата си, защото накрая от инфлуенсър , ще се превърнете в инфлуенца.

Ако не знаете какво е, използвайте чичко Гугъл.