Фумико Такацу и нейният метод face yoga

  • Сподели:
Фумико Такацу и нейният метод face yoga

Какво представлява face yoga (йогата за лице)?

Йога за лице включва масаж и поредица от упражнения, които стимулират мускулите, кожата и лимфната система. Тази техника е предназначена да омекоти и отпусне мускулите на лицето ви, за да облекчи напрежението, стреса и притеснението. Това също може да ви помогне да спрете да правите чести мимики с лицето, свързани с тези чувства.

Повече по темата ще ни обясни Фумико Такацу, която е дългогодишен face yoga инструктор и основател на този метод.
Фумико разработва метода за лицева йога, след като преживя животозастрашаваща автомобилна катастрофа, която променя симетрията на лицето ù. Тя е посветена да помага на хората по целия свят да изглеждат и да се чувстват по-добре.
"Опитах всички скъпи кремове и процедури за лице, за да си върна самочувствието. Тогава разбрах, че тялото ми винаги е в добра форма заради всички упражнения, които правя: вдигане на тежести, плуване и много йога. Един ден ми хрумна, че трябва да тренирам мускулите на лицето си, за да го тонизирам, по същия начин, по който тонизирам тялото си, за да мога най-накрая да се чувствам уверена в красивото си лице.
Така се ражда методът за лицева йога. Можете да подобрите кръвообращението и по същество да си направите естествен фейслифт с йога за лице, а аз исках да споделя този метод за самообслужване със света. Започнах да пиша книги, да влизам в телевизионни предавания, да ме интервюират списания за тези упражнения за лице. Чувствах се чудесно за това, което правя, защото използвах нещо, което беше уникално и различно за мен, вместо да го скрия с тези упражнения за йога за лице. Чувствах се така, сякаш съм намерил гласа си чрез face yoga.", заявява Фумико.

Всички имаме тези малки, деликатни мускули в лицето си, за които може дори да не се замисляме. Вземете например областта около очите си. „Лицето има мускули, точно като тялото", обяснява Такацу. „Тогава защо да не изолирате и тонизирате тези мускули, като отпуснете останалите, за да получите резултати?"
Подобно на друг вид йога, вие се фокусирате върху специфични мускули, укрепвайки ги, докато изолирате движението. "Толкова много мускули са свързани помежду си, просто трябва да знаете кои мускули използвате и как искате да ги преместите по определен начин." 

Какви са ползите от face yoga?

Основната похвала на този вид йога е нейното въздействие върху външния вид на кожата - а именно, стягане на кожата и поддържане на нейната гладкост. Чрез стимулиране на притока на кръв в лицето ви, циркулацията може да стимулира производството на колаген (който, както знаем, поддържа кожата ви да изглежда стегната) и да забави появата на фини линии и бръчки. Едно проучване от 2018 г. дори установи, че ежедневните упражнения могат да намалят признаците на стареене на лицето, с подобрения, особено в горната и долната част на бузите. 

Може би си мислите: "Не е ли постоянно движението на лицето причината за тези бръчки?" И сте прави - ние правим доста мимики през целия ден и лицето става уязвимо място за фини линии. Но като умишлено тонизирате тези лицеви мускули, можете да стимулирате кръвообращението в кожата и всъщност да подпомогнете стягането на зоната. „Не причинявате нежелани бръчки, защото контролирате движението", казва Такацу.

Как да практикуваме face yoga?

В идеалния случай Такацу казва да практикувате face yoga два пъти дневно. Веднъж сутрин, за да събудите мускулите на лицето си и да ги тонизирате, и отново преди лягане, за да освободите цялото напрежение, което сте натрупали през деня. Вероятно ще отнеме от 10 до 15 минути.

По отношение на това колко пози на сесия са необходими, Такацу отбелязва, че четири до пет (за 30 секунди всяка) ще са достатъчни.