Масло от авокадо - ползи и приложение

  • Сподели:
Масло от авокадо - ползи и приложение

Маслото от авокадо е добро за вашето сърце

Маслото от авокадо се състои от почти 75% олеинова киселина, мононенаситена мазнина. Когато се замени с мазнини и масла с по-високо съдържание на наситени мазнини, олеиновата киселина може да помогне за поддържане на здравето на сърцето ви. Според FDA има "подкрепящи, но не убедителни" доказателства, които предполагат, че консумирането на 1,5 супени лъжици (20 грама) масло с високо съдържание на олеинова киселина дневно във вашата диета може да намали риска от коронарна болест на сърцето.

Защитава мозъка ви

Освен че поддържа сърцето ви здраво, олеиновата киселина може също да помогне за защита на мозъка ви. Установено е, че ежедневната консумация на олеинова киселина може да помогне за защита на когнитивното функциониране при възрастни хора. Има и някои доказателства, че неадекватните мастни киселини могат да повлияят на когнитивната функция, така че олеиновата киселина може да бъде защитен хранителен компонент.

Съдържа куп витамини

Докато някои водоразтворими витамини, като В и С, се губят по време на процеса на пресоване, маслото от авокадо все още е чудесен източник на витамини А, D и Е; калий; и лецитин. Тези хранителни вещества са отговорни за някои от ползите за здравето и красотата на маслото.

Подобрява усвояването на други хранителни вещества

Някои хранителни вещества се нуждаят от мазнини, за да бъдат правилно обработени от тялото ви, а маслото от авокадо може да помогне за това. Здравословните мазнини подобряват усвояването на каротеноиди и хранителни вещества като витамин D, A, E и K, така че комбинирането на растителни храни със здравословно масло като масло от авокадо е начин за значително увеличаване на бионаличността на антиоксидантите и хранителните вещества, съдържащи се в тези храни.

Има висока точка на димене (249°С)

Маслото започва да се разгражда при определени температури, което води до окисляване на добри съединения и хранителни вещества, известни още като здравословните мазнини. Високата точка на димене прави маслото от авокадо чудесна възможност за готвене на висока температура.

Има неутрален вкус

За разлика от екстра върджин зехтина, който има плътен маслинов цвят, маслото от авокадо има доста неутрален вкус. Поради това е солиден вариант за всички видове ястия и дори може да се използва за печене.

Ползите от маслото от авокадо за косата и кожата ви

Освен вътрешните ползи, маслото от авокадо може да бъде от полза и за косата и кожата, когато се прилага директно върху него. Не само, че маслото от авокадо бързо се абсорбира в кожата, но също така може да проникне в косъма и да овлажнява косата ви, вместо да седи отгоре и да я покрие като други масла. Поради това маслото от авокадо, нанесено върху косата, може:

• Да укрепи косъма.

• Подобри къдриците.

• Заключи влагата върху кожата и косата.

• Подобри цялостния външен вид. на косата, правейки я да изглежда блестяща и здрава, но не и мазна.

• Защити косата и кожата от свободните радикали и да се бори с оксидативния стрес.

• Насърчи растежа на косата: Масажирайте чисто масло от авокадо в скалпа, за да стимулирате кръвообращението, да овлажните скалпа, да укрепите корените и да насърчите растежа.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате масло от авокадо

Коя версия на маслото от авокадо е най-добра зависи от това за какво го използвате. Ако го използвате предимно студено, може би като капка върху вашите зеленчуци или като част от дресинга за салата, ще искате да закупите екстра върджин масло от авокадо, което има по-ниска точка на димене, но по-големи ползи за здравето. Ако използвате масло от авокадо за готвене на по-висока температура, ще изберете рафинирано масло, което е извлечено по безопасен и без химикали начин.

Как да използвате маслото от авокадо

То е едно от най-универсалните налични кулинарни масла. Можете да го използвате точно както бихте използвали всяко друго масло за готвене или да станете по-креативни:

• Поръсете го върху салати и печени зеленчуци.

• Добавете го като здравословна мазнина към смутита.

• Използвайте го за приготвяне на домашна майонеза.

• Включете го в маринати за месо.

• Използвайте го за печене на месо.