Светът е за двама?

  • Сподели:
Светът е за двама?

На сватба, като на сватба! Забързани приготовления в последния момент, развълнувани роднини, бяла рокля като на принцеса, летящи букети, весели приятели, притеснен младоженец и много танци!

Всички тези неотменни части, съпътстващи най-специалния ден на влюбената двойка, ще си останат непокътнати, дори и при избора на една малко по-щадяща Земята сватба. Защо да не изберете комбинацията от любов, щастие, удовлетвореност, уникалност и в същото време безвредност за природата?

Винаги съм смятала, че в един такъв тържествен ден светът наистина е за двама, но се оказва, че не е точно така. Еуфорията е за вас, но екологичният отпечатък е за всички. Веднага ви давам пример с факта, че в Англия е измерено, че средно 14,5 тона CO2 се отделят от 1 сватба, което, ако се чудите, си е голямо количество, отразяващо се на глобално ниво.

Да не говорим за 62-та тона CO2, които се отделят от сватба в САЩ. Друг фактор, често забравян при обикновените сватби, са огромните количества боклук, храна, опаковки и декорации, които остават като следствие от веселбата.

Затова не бъдете преднамерени към екологичните сватби. При тяхната организация просто се вземат предвид всички тези дребни детайли, които не ощетяват, а дори обогатяват вашия съкровен ден.

Все пак аз няма да ви разказвам за всички възможни аспекти, които биха превърнали сватбата ви в "приятел на природата" (а повярвайте ми, те са мнооого!), а само с тези, които ми се струват най-интересни.

Преди всичко искам да ви предупредя в никакъв случай да не си мислите, че ще трябва да правите компромиси с крастотата или стила, които желаете. Даже напротив! След това искам да уточня, че "зелена" сватба не означава, че трябва да е в зелен цвят -  всичко е въпрос на предпочитание, включително и цветовете.

Декорациите  на "зелените" сватби ви дават огромна свобода на избор и всичко, от което се нуждаете е въображение. Така например не е нужно да се лишавате от романтичността, която придават свещите – само че вместо парафинови, може да използвате соеви свещи.

Те са разградими и за разлика от обикновените свещи, които отделят 11 токсични вещества, 2 от които канцерогенни, соевите са абсолютно чисти. Друга съществена разлика е, че в основата на соевите свещи стоят растителни култури, докато парафинът се получава като страничен продукт на суровия нефт.

Еко вариант са и свещите от пчелен восък, които са напълно естествени и с нежен външен вид.

Като изключим свещите, голяма част от останалата украса може просто да наемете, за да се избегне моментът, когато всичко ще отиде на боклука. Ако пък не сте почитател на този тип споделена употреба, бихте могли да се спрете на материали, които са рециклируеми.

А любимата ми част са поканите! Вариантите минават от рециклираните хартии до онлайн сайтове, на които сами избирате от безброй дизайни. Така можете да информирате гостите си за всичко, свързано със сватбения ден, без да се налага да хабите дори един лист хартия.

Едни от най-интересните покани са тези, които не са от хартия и следователно не са използвани и дървета (т.нар. tree-free paper). Чудите се от какво са тогава? Направени са от семена на цветя! И това не е най-изненадващото, а фактът, че впоследствие може буквално да посадите поканите и след няколко месеца - ето ви пъстри цветя!

Свободни в природата, на полянката, пред жилището ви или в саксия на терасата, усещането, че изборът ви е довел до толкова живот, и то цветен и благоуханен, е изключително приятно и пристрастяващо.  

Поредният вълнуващ момент от подготовката е изборът на пръстените. Едно от най-неочакваните предложения са дървените пръстени. Но да не си кажете: "Е нали спасявахме дърветата, а сега пак до тях стигнахме". Всички дървени пръстени са направени от "спасени", случайно намерени дървени части.

Друга част се взема от занаятчии, които употребяват само определени части от дърветата, а непотребната дървесина изхвърлят – като например производителите на цигулки или на бейзболни бухалки.

Все пак, ако държите на металите, може да заложите на старинно бижу от минал век или да се уверите, че златото идва от сертифицирана мина, спазваща екологичните изисквания. В противен случай производството на златния ви пръстен е довело до 20 тона минни отпадъци!

Що се отнася до цветята, предложенията може би няма да ви изненадат чак толкова. Започват от такива, които са отглеждани по естествен начин без употреба на пестициди и задължително в близост до мястото на събитието, за да се избегнат вредните последствия от транспортирането.

В моята лична класация на второ място е засаждането на цветята. То носи 2 добрини със себе си – значително по-малко отпадъци и по-дълъг живот на растенията.

Но от човешка гледна точка, идеята да подариш всички тези прекрасни цветя на близката болница, дом за деца или просто да вървиш по улицата и да поднасяш по цвете на всеки срещнат човек, ми се струва вдъхновяваща и заема първо място.

Така и природата ще е добре, и  човекът ще е щастлив, а празникът ви ще бъде оригинален и модерен! Ако искате да започнете съвместния си живот не само с любов към партньора, но и с грижа за природата, запомнете това осъвременено правило:

"..нещо старо, нещо ново, нещо синьо, нещо назаем и нещо ЕКО.."

Светът е за двама?
Украси за маса от сукулентни растения. Снимки: www.onewed.com
Светът е за двама?
Еко украса във формата на сърце от живи сукулентни растения. Снимка: www.onewed.com
Светът е за двама?
Интересен начин да отбележите местата на гостите по масите и заедно с това да им направите подарък. Снимка: www.brosnanphotographic.com
Светът е за двама?
Свещи от пчелен восък и бамбукови поставки. Снимка: bridalcookie.com
Светът е за двама?
Подаръците за гостите могат да включват семена за птици във формата на сърце, както и всякакви други естествени материали.Снимка: http://mlmww.com
Светът е за двама?
Еко-съобразни декорации. Снимка: www.borrowedandbleu.com
Светът е за двама?
За роклите се препоръчва да са от естествени материали като бамбук, памук или коприна. Снимка: www.mygreenlivingideas.com
Светът е за двама?
Примерен дизайн на покана, направена от семена, която можете да посадите. Снимка: www.greenfieldpaper.com
Светът е за двама?
Така изглежда хартията от семена след няколко седмици поливане. Снимка: www.custompaper.com
Светът е за двама?
Дървен пръстен. Снимка: www.simplywoodrings.com
Светът е за двама?
Дървен пръстен с розов кварц, аметист и тюркоаз. Пръстените ви могат да варират по ваш вкус според вида дърво, използвани камъни и дизайн. Снимка: www.simplywoodrings.com
Светът е за двама?
Пръстените от рециклирано злато и т.нар. диаманти от неконфликтни райони с нищо не се различават от останалите, освен със значително по-щадящото влияние върху природата. Снимка: www.greenbrideguide.com
Светът е за двама?
Еко идеите и комбинациите са безбройни. Снимка: www.technospot.in
Светът е за двама?
Еко-транспортът ви може да бъде ... кон. Снимка: http://weddingsevents.com.au
Светът е за двама?
... или колело. Снимка: http://destinationweddingbook.blogspot.com
Светът е за двама?
В Бора Бора много младоженци пристигат с лодка. Снимка http://destinationweddingbook.blogspot.com
Светът е за двама?
Във Венеция транспортът също е еко и младоженците се придвижват с гондоли. Снимка: http://destinationweddingbook.blogspot.com/
Светът е за двама?
Може да последвате индийските сватбени традиции и пак да се придържате към „зелената сватба”. Снимка: http://destinationweddingbook.blogspot.com
Светът е за двама?
Ако сте още по-нетрадиционни ще постигнете същия ефект, ако изберете и балийския начин и се появите на слон. Снимка: http://destinationweddingbook.blogspot.com
Светът е за двама?
Хубавата новина е, че дори да имате стремеж за еко-сватба, пак можете да сбъднете детските си мечти и да се появите точно както в приказките. Снимка: http://destinationweddingbook.blogspot.com