Пластмасовите отпадъци в открито депо в източна Шри Ланка убиват слоновете в региона

  • Сподели:
Пластмасовите отпадъци в открито депо в източна Шри Ланка убиват слоновете в региона

Природозащитници и еко активисти предупреждават, че пластмасовите отпадъци в открито депо в източна Шри Ланка убиват слоновете в региона, след като още два слона бяха открити мъртви през уикенда.

Около 20 слона са загинали през последните осем години, след като са консумирали пластмасови отпадъци в сметището в село Палакаду в окръг Ампара, на около 210 километра източно от столицата Коломбо.

Аутопсиите на мъртвите животни показаха, че те са погълнали големи количества неразградима пластмаса, която се намира в сметището, заяви ветеринарният лекар за диви животни Нихал Пушпакумара.


"Полиетилен, опаковки за храна, пластмаса, други несмилаеми вещества и вода бяха единствените неща, които можехме да видим при аутопсиите. Нормалната храна, която слоновете ядат и усвояват, не бе открита", каза той.

Слоновете са на почит в Шри Ланка, но също така са застрашени видове. Техният брой е намалял от около 14 000 през 19 век до 6 000 през 2011 г., според първото преброяване на слонове в страната.
Те са все по-уязвими поради загубата и влошаването на естественото им местообитание. Мнозина се приближават до човешките селища в търсене на храна, а някои са убити от бракониери или фермери, ядосани заради щетите, които причиняват на реколтата им.

Гладните слонове търсят отпадъците в депото, консумирайки пластмаса, както и остри предмети, които увреждат храносмилателната им система, каза Пушпакумара.


"След това слоновете спират да се хранят и стават твърде слаби, за да държат тежките си тела изправени. Когато това се случи, те не могат да консумират храна или вода, което ускорява смъртта им", добави той.

През 2017 г. правителството обяви, че ще рециклира боклука в сметища в близост до зони за диви животни, за да предотврати консумацията на пластмасови отпадъци от слоновете. Освен това се казва, че ще бъдат издигнати електрически огради около обектите, за да се пазят животните. Но нито едно от двете не е изпълнено напълно.
Има 54 сметища в зони за диви животни в цялата страна, като около 300 слона бродят близо до тях, според официални лица.

Площадката за управление на отпадъците в село Палакаду е създадена през 2008 г. с помощта на Европейския съюз. Там се изхвърлят боклуци, събрани от девет близки села, но без възможност да се рециклират.
През 2014 г. електрическата ограда, защитаваща обекта, беше ударена от мълния и властите никога не я поправиха, позволявайки на слоновете да влизат и да се ровят из сметището. Жителите казват, че слоновете са се приближили и са се заселили близо до ямата за отпадъци, предизвиквайки страх сред местните жители.

Мнозина използват петарди, за да прогонят животните, когато се скитат в селото, а някои са издигнали електрически огради около домовете си.
"Но месните често не знаят как да монтират електрическите огради, така че да са в безопасност и биха могли да застрашат собствения си живот, както и живота на слоновете.
Въпреки че ги наричаме заплаха, дивите слонове също са ресурс. Властите трябва да измислят начин за защита както на човешките животи, така и на слоновете, който също ни позволява да продължим нашите селскостопански дейности", посочва Керти Ранасинхе, местен съветник.