Ал Саид - бижуто на Оманския султан

  • Сподели:
Ал Саид - бижуто на Оманския султан

Луксозната моторна яхта Al Said е поръчана да бъде изработена от немската корабостроителна компания Lürssen през 2006 г.
По време на нейното проектиране и изграждане, яхтата е била с кодовото название Project Sunflower.

Необикновеният плавателен съд бил спуснат в открито море от корабостроителницата Lürssen на 10 септември 2007 г. и към онзи момент се води втората най-дълга яхта в света.
На борда на 156-метровия Ал Саид технологичната топлина от двигателите се използва, за да помогне за обезсоляването на морската вода за пиене.
По този начин архитектите от Lürssen са първата корабостроителница, която използва технологична топлина в голям мащаб за яхта.
Може да побере 70 гости и 154 членове на екипажа.
Вътрешният дизайн е дело на компанията за луксозни плавателни съдове „Еспен Ойно".

Спецификации

Ал Саид е проектирана от Espen Oeino. Тя се задвижва от два  морски двигателя MTU. С общо 22 000 к.с. Те ѝ носят навигационна скорост от 14 възела.
Основният корпус е изработен от стомана, а главната надстройка на моторната яхта е направена широко с алуминий. С лъч от 24 м. или 78,74 фута Ал Саид е с внушителни размери. Дълбокото газене от 5,2 м (17,06 фута) ограничава количеството на определени пристанища, в които тя може да влезе, в зависимост от тяхната минимална дълбочина. Разполага с кино зала за 50 души, както и доста голямо пространство, разпределено между шест палуби. Притежава собствена хеликоптерна площадка и брутен тонаж от 15 850 тона. 


Къде се намира яхтата?

През повечето време яхтата Ал Саид е базирана в пристанището Султан Кабус. Портът е близо до столицата на Оман - Мускат, един от най-красивите градове в Персийския залив.
Когато плава, тя е ескортирана от ВМС на Оман.

Собственик

Собственикът на яхтата е султанът на Оман -  Кабус бин Саид Ал Саид.
Султанът притежава осем двореца и три луксозни яхти - Ал Саид, Фулк ал Салама и Лоалат ал Бехар. Плава под флага на Оман.

Може ли да бъде взета под наем?

Яхтата не се предлага за наемане. И на този етап не се продава.
Годишните текущи разходи за поддръжката ù възлизат между 50-80 млн. щатски долара.
А цената, за която е закупена, е 600 млн. долара.