Антонио Бандерас: ''Любопитството е двигателят, който ме кара да се движа през живота без страх''

  • Сподели:
Антонио Бандерас: ''Любопитството е двигателят, който ме кара да се движа през живота без страх''

Г-н Бандерас, как се справяте със страха?

- Ще звучи страхотно, ако кажа, че много се страхувам, но това не е вярно. Действам по интуиция. Просто оставям интуицията да ме води в ситуации на страх. Живея от сърцето си. Аз не съм човек на разума.

Никога няма да бъда. Вече съм на 62 години. Ще продължа да правя нещата така, както съм ги правил цял живот. И най-вече ще се наслаждавам на страхотното време. Харесвам живота много. 

Бихте ли се държали по същия начин днес, както когато бяхте млад?

- Все по същия начин. Започнах да карам ски, когато бях на 40 години и да се състезавам. Не се гордея с това, което направих една Коледа, защото ме дисквалифицираха от състезания, но карах ски много екстремно и диво. Чух за инцидента с Михаел Шумахер, но въпреки това продължих.

Надяваме се, че подобен инцидент никога няма да ви застигне.

- От друга страна има естествен процес в живота, което означава, че ако живеете естествено, ще приемате тези ограничения все повече и повече. Пиша повече, отколкото преди, чета повече, композирам музика. Започнах да продуцирам.

Намирам огромно удовлетворение да виждам хора, в които вярвам, които имат талант и да им предоставям инструментите, от които се нуждаят, за да разцъфтяват, да правят това, което искат. Умът ви започва да се променя.

Срещал съм хора, които са болни по идеята, че в момента не са 20 години - това е толкова погрешно. Това е призив за страдание, защото природата е диктатура. Природата не е демократична, природата те кара да остарееш. Прави те мъж или жена.

Означава ли това, че просто приемате, което ви е дадено?

- С това, което е обективно и сигурно, да. Това не означава, че не мечтая. Но аз мечтая според правилата на играта. Вярвам в свободата, в която трябва да правиш избор в едно свободно общество. Разбира се, има хора, които го нямат и не смятам, че ни управляват хората, за които сме гласували.

Ние сме управлявани от пазари, корпорации и лобита, но имаме избор – изборът да употребяваме наркотици, изборът да скочим от сграда, изборът да учим здраво, да постигнем целта си.

Имам контрол над уменията си. Може да се случи инцидент, но аз не обичам да скачам с парашут, защото това е нещо, което не мога да контролирам. Просто го дърпам и не знам дали е правилно сгънат. Но не всичко е черно и бяло и не обичам да съм фундаменталист на каквото и да било.

Все още ли сте амбициозен?

- Когато бях по-млад, имах по-голямо желание да получа неща. Но има моменти, в които получавате тези неща и след това се отпускате.

Има нещо интересно, когато наблюдавате други актьори, други хора на позиции с обществено признание, осъзнавате, че е много по-зряло и по-разумно за живота ви, ако не сте номер едно, номер две или номер три.

По-добре е да си на място, където можеш да живееш с известен комфорт, без да те преследват, и в същото време вършиш работа, която искаш. Трябва да сте много последователни и амбициозни, за да се опитате да запазите тази позиция номер едно. Защото не си струва.

Как се научихте да не се взимате твърде на сериозно?

- Смея се на всичко. Хуморът е много важен. Например не мога да бъда с хора, които нямат чувство за хумор. Хуморът е равен на ирония, а иронията в крайна сметка е равна на интелигентност.

Смехът е много важен за мен. И започва с надсмиване на себе си. Поставяне на важните неща на първо място. И важното сте вие ​​самите и хората около вас, семейството ви и какво точно искате да правите.

Баща ви бе полицай. Той подкрепяше ли ви да станете актьор?

- Баща ми беше може би човекът, който най-много ми помогна да бъда актьор. Когато отидох в Мадрид и нямах никакви пари, той непрекъснато ми изпращаше — не много, защото не правеше много пари — но винаги ми изпращаше достатъчно, за да мога да оцелея.

И той го видя. Преди да умре, той ме видя в Холивуд, видя ме на Бродуей и беше много хубаво да открия баща ми - един стар мъж, да седи там и да се усмихва.

Беше задоволително, че видя сина си да е постигнал успех на Бродуей. Беше красиво. Когато баща ми влезе в театъра, сякаш в цялата зала нямаше никой друг. В театъра седяха още 2500 души, но аз направих представлението само за него.

Мислите ли, че скромните ви корени са ви направили по-добър актьор?

- Не произлизам от бедно семейство — никога не ми липсваше храната и облеклото, когато бях дете — но изобщо не бяхме богати. Имам членове в семейството ми, които са работили на полето като селяни, така че знам какво е да се трудиш с ръцете си всеки ден.

Аз съм по-близо до тази реалност, отколкото ако бях роден в различен тип реалност. Това ме накара да разбера героите, които се опитвам да играя. Ако бях роден в богато семейство, щеше да има по-голяма дистанция в разбирането на чуждата реалност.

Искали сте да бъдете футболист, докато не си чупите крака на 14 години и едва след това сте се захванал сериозно с актьорство. Вярвате ли в съдбата?

- Не. Не вярвам в съдбата, изобщо. Съдбата е нещо, което може да бъде трансформирано от вас.

Кариерата ви изглежда го потвърждава, съдейки по това как си проправихте път в Холивуд, без дори да можете да говорите добър английски.

- Това вероятно е част от моята андалуска култура, отразена от всички художници, Пикасо, Федерико Гарсия Лорка. За жителите на Андалусия фактът, че единствената сигурност в живота е смъртта, е много актуален. Всичко друго е относително.

Откакто бях съвсем малък, ясно знаех това: животът е само един. Какво ще правиш? Исках да разбирам и научавам, така че бях много любопитен през целия си живот. Исках да пътувам до различни места. Много рядко се случва нещо да убие любопитството ми.

Любопитството е двигателят, който ме кара да се движа през живота без страх.

Какво мислите, че се случва с нас, след като умрем?

- Нямам идея. Отвъд смъртта има мистерия, понякога покрита от арогантността на нашата интелектуалност. Вярвам, че има нещо, което не разбираме, но живея много удобно в мистерията.