Apple беше единствената акция, която поскъпна тази седмица

  • Сподели:
Apple беше единствената акция, която поскъпна тази седмица

Акциите на Apple затвориха с 3,1% във вторник, тъй като паднаха поради опасенията за новия вариант на omicron Covid, което показва, че инвеститорите виждат компанията като сигурно убежище по време на пазарна несигурност.

Анализаторът на Needham Лора Мартин каза, че инвеститорите се обърнаха към Apple във вторник, защото компанията има огромен паричен поток, което ù позволява да издържи всяко забавяне на икономиката и да се възползва от спадащите цени.

Други технологични акции с голяма капитализация като Google, Amazon, Meta (Facebook) и Microsoft затвориха за деня на фона на по-широка разпродажба на пазара. Dow Jones Industrial Average падна с 651 пункта, технологичният Nasdaq се понижи с 1,6%, а S&P 500 се понижи с около 1,9% във вторник, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза, че Фед ще обсъди ускоряване на намаляването на изкупуването на облигации през декември.

„Има полет към качеството с компаниите, за които знаете, че ще издържат на бурята, няма да фалират, няма да имат финансови затруднения", каза Мартин, отбелязвайки, че други технологични акции с голяма капитализация не намаляват толкова, колкото по-малките фирми.

Мартин добави, че Apple е позиционирана да въведе нови продукти, за да засили нов растеж, включително слушалки.

„Най-голямата критика към Apple през последните пет години е липсата на нови продукти.", каза Мартин.

Той също заяви, че има индикации, настоящите продукти на Apple, особено моделите на iPhone Pro, да се продават добре, което потенциално ще доведе до голямо тримесечие на декември за компанията. Apple заяви през октомври, че очаква рекордни приходи през първото си фискално тримесечие, над миналогодишните продажби от 111,4 милиарда долара, въпреки ограниченията в доставките.

''Наистина много добри цифри излизат от търговията на дребно за това как се продават продуктите. Таблети, особено iPhone от висок клас, всички от които казват, че ще имат високи маржове и високи приходи за четвъртото тримесечие на тази година" — допълни Мартин.

Apple използва паричния си поток не само за инвестиране в нови продукти, но и за връщане на капитала на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване, последното от които може да помогне за поддържане на стабилната цена на акциите. Анализаторът на Bernstein Тони Саконаги каза в бележка до инвеститорите по-рано този месец, че очаква Apple да продължи да изкупува обратно акции през следващите пет години.

„Нашият анализ предполага, че Apple вероятно ще може да продължи да изкупува около 3-4% от акциите си годишно до края на 2026 г., докато увеличава дивидента си на акция с 10% годишно, без да поема нетен дълг в баланса си", обясни Саконаги в бележка до инвеститорите от 17 ноември.

Акциите на Apple поскъпнаха с около 25% за годината.