Бенедикт Къмбърбач: ''Умът ни притежава силата да оформя реалността''

  • Сподели:
Бенедикт Къмбърбач: ''Умът ни притежава силата да оформя реалността''

Г-н Къмбърбач, какво е щастието за вас?

- Щастието за мен е просто да бъдеш във всеки един момент.

Ако търсиш щастието, няма да си щастлив. 

Това е дълбок отговор.

- И пълен с истина. Харесва ми идеята, че умът ни притежава силата да оформя нашата собствена реалност - колкото и ужасни, и трудни да са обстоятелствата.

Практикувате будистка медитация - оттам ли идва този принцип?

- Да. 

Първата истина в будизма е, че целият живот е страдание, болка и нещастие. Съгласен ли сте с това?

- Не всичко е непременно в разпад, но промяната е постоянна. Всичко е в движение. Вие преживявате живота чрез сетивата си и често това е болка.

Хората олицетворяват болката с автомобилна катастрофа или липсващ крайник, или куршум, или нещо наистина жестоко – но не е задължително да е така. Болката би могла да бъде от леко усукване, начинът, по който тялото поема напрежението. Всички страдаме - това е животът. Хубаво е да осъзнаем това и съответно да се освободим по-лесно от него. Всичко е в поток, всичко е преходно. 

Как практикувате този принцип?

- Главно, чрез медитация. Медитацията е доказала своето терапевтично и лечебно действие. Тя е инструмент за достъп до тишина в ума, която може да ви отдели от вашите мисли и да ви даде достатъчно пространство, за да започнете да отпускате тялото си по начин, който му трябва, за да се върне в режим на сън.

И това е научно доказано! 

Всеки ден ли медитирате?

- Опитвам се, но трудно се получава. 

Сигурно ви помага и да се справите с работата като холивудски актьор. 

- Много е полезно за това. Знаете ли, радвам се, че имах това преживяване, преди да започна кариерата си, а също и че стигнах до славата в сравнително късен етап от кариерата си.

Определено помага да балансирате и рестартирате. Да бъдем в настоящето и в момента е в основата на това, с което се занимаваме като актьори. Сред дима и огледалата на всичко това, става въпрос за присъствие. 

Дим и огледала, какво имате предвид?

- Всичко е дим и огледала! Това не е някаква зала за актьорско майсторство, в която събличате пластове от себе си, за да разкриете слой истина през цялото време.

Вие работите, за да направите част от това, но в ритъма на създаването на мащабен филм като ''Отмъстителите'', например, може да е трудно да постигнете този един момент на емоция напълно за пет минути.

Става дума за прецизност.

- Е, прецизността е едно нещо. В този случай не става въпрос за масово развитие на героя, а за това как да обслужим историята в същото време като балансираме целостта на много обичана част от кинематографичната вселена на Marvel. Гледам на всяка нова работа като нов урок и нов опит и разбира се, се уча много от другите.

Свикнахте ли със славата?

- Все още намирам известността за забавна и натрапчива, прекрасна и стряскаща. Тя е всички тези неща.