Бил Гейтс и неговите пет книги, които да прочетете това лято

  • Сподели:
Бил Гейтс и неговите пет книги, които да прочетете това лято

Спазвайки годишната си традиция, Бил Гейтс публикува своя списък за четене през лятото на 2022 г. в блога си GatesNotes. 

Програмата за това лято обхваща книги с насоченост изменението на климата, властта и причините за поляризация в САЩ. За разнообразие има приключенски роман, чието действие се развива в САЩ през 50-те години на миналия век.

Филантропът милиардер и съосновател на Microsoft не се съсредоточи върху една тема, както направи миналата година, когато написа, че изборът му е повлиян от пандемията. Гейтс похвали много от тазгодишните заглавия, че са свързани със съвременните въпроси за идентичността, властта и състоянието на бъдещето.

Гейтс признава, че темите на тези книги може да звучат твърде дълбоко за литература през летния сезон, но според него всеки от авторите е превърнал сложните теми в завладяващи истории и дискусии.

"Харесах петте книги и се надявам да намерите нещо в тях, което също ще ви хареса", пише Гейтс.

"Как светът наистина работи" от Вацлав Смит

Миналата година Гейтс каза, че Смил е любимият му автор. В тази книга известният канадски икономист по околна среда, обяснява седем феномена, определящи оцеляването и ефективността на хората в глобална, управлявана от информация икономика.

"Как светът наистина работи" има за цел да обобщи изследванията на Смил за световните мрежи от селско стопанство, енергия и производство, както и техните връзки с функцията на обществото и въздействието върху околната среда.

Гейтс смята, че за тези, които искат да научат повече за силите, формиращи човешкия живот, книгата е отлично въведение. 

"Нов шедьовър от един от любимите ми автори. Завладяваща и интересна за четене книга, която оставя на читателите фундаменталната основа, необходима, за да помогне за решаването на най-трудните предизвикателства в света", споделя Гейтс.

"Магистралата Линкълн" от Амор Таулс

Авторът на бестселърите "Джентълмен в Москва" и "Правилата на учтивостта" и майстор на поглъщащата, изтънчена художествена литература се завръща със стилен и завладяващ роман, действието на който се развива в 50-те години на миналия век в Америка.

Гейтс хвали автора на фантастика Таулс, като добър разказвач, който поднася интересно развити, силни и грижовни характери, особено Били и съседката на братята Сали. Романът, разказан от различни гледни точки, показва на Гейтс, че личните пътувания никога не са толкова линейни или предсказуеми, колкото междудържавната магистрала.

"Защо сме поляризирани" от Езра Клайн

Този бестселър на New York Times и Wall Street Journal ни показва, че политическата система на Америка не е счупена. Истината е по-страшна: работи точно както е проектирана. В тази ''превъзходно проучена" (The Washington Post) и навременна книга журналистът Езра Клайн разкрива как тази система ни поляризира – и как ние я поляризираме – с катастрофални резултати.

Внимателен, ясен и убедителен анализ, разкриващ структурните и психологически сили зад слизането на Америка в разделение и дисфункция. 
Гейтс казва, че последната книга на Езра Клайн – журналист и водещ на подкаст в The New York Times – очертава психологическите аспекти на груповия манталитет, които определят днешната американска политика.

В челните редици на поляризацията е политическата идентичност, която през последните 50 години се сля с расови, регионални и идеологически идентичности, оказващи влияние върху съществуващите политически институции.

Книга, включваща данни, показващи тенденции отвъд държавните граници, в рамките на партиите и през поколенията. Гейтс казва, че тази книга е важна за разбирането на това, което се случва с политиката в САЩ днес.

"Министерството за бъдещето" от Ким Стенли Робинсън

Заглавието на този роман се отнася до измислен спомагателен орган, отговарящ за прилагането на международното правно обвързващо Парижко споразумение за изменението на климата. Това е история за науката, политическата отговорност и идеите за спасяване на бъдещето.

Романът започва с топлинна вълна в Утар Прадеш, Индия, довела до смъртта на 20 милиона души, която Гейтс описва като мъчителна сцена. Двамата главни герои, хуманитарният работник Франк Мей и дипломатът Мери Мърфи, който ръководи министерството, работят за постигане на целта за борба с изменението на климата, за да спасят човечеството за бъдещите поколения. Въпреки че Гейтс казва, че някои от политиките в целия сюжет са погрешни, той намира техните теории за интригуващи.

"Силата" от Наоми Олдърман

Гейтс казва, че е взел този роман през 2016 г. по предложение на дъщеря си Джен. "Силата" на Наоми Олдърман поставя въпроса какво би се случило, ако жените изведнъж имат способността да прилагат електрически удари от телата си по желание. Следвайки четири персонажа – три от които са жени – с различен опит по отношение на пола в различни социални кръгове, институции и места, Олдърман обсъжда промяната в контрола, която води до надеждите на някои хора за по-равен свят, както и корупцията на властта, последвали брутални революции и физическо и сексуално насилие.

Главният мъж, Тунде, е студент по журналистика в Лагос, който се опитва да документира социалните и политически промени, но попада в трудни ситуации и трябва да се приспособи към живота с различна динамика на пола. Останалите трима главни герои повдигат въпроси за това как да управляват новооткритите си способности.

Рокси наследява трона на лондонски престъпен синдикат преди тримата си по-големи братя. Марго е начинаещ политик от Англия с дъщеря тийнейджърка, а Али е момиче в южната част на САЩ, което бяга от насилствен приемен дом и създава нова религия. Гейтс казва, че след като е прочел тази книга, е придобил по-силно и по-висцерално усещане за насилието и несправедливостта, които много жени изпитват днес и че хипотезите в тази книга са навременни в днешните разговори относно пола.