Добре дошли в електрическата революция

  • Сподели:
Добре дошли в електрическата революция

Във Великобритания започна забиването на пирони в ковчега на газовия двигател. В края на миналата година консервативният, про-бизнес премиер Борис Джонсън направи драматичното изявление, че продажбите на автомобили с конвенционални двигатели с вътрешно горене ще бъдат забранени от 2030 г., 10 години по-рано от първоначално предложеното, а продажбите на хибриди ще бъдат забранени от 2035 г.

Целта е да се достигнат нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г., същата цел, за която президентът Байдън също се ангажира. Обединеното кралство не е първата администрация, която поставя такъв краен срок. Норвегия се стреми да забрани продажбите на автомобили с конвенционално задвижване само след четири години, а в рамките на САЩ, щатът Калифорния също ще го направи от 2035 г. Но по-голямата част от продажбите на нови автомобили в Норвегия вече са електрически и тя няма местна автомобилна индустрия, която да изложи на опасност с такова тревожно близко прекъсване. Единственият голям производител на автомобили в Калифорния е Tesla. Указът на британското правителство е важен, защото неговите местни производители на автомобили – и особено луксозни марки като Bentley, McLaren, Aston Martin и Rolls-Royce – са огромни работодатели и печеливши от износ, и все още са изключително зависими от бензина.

Всичко това лудост ли е? По-скоро не. Още преди забраната да бъде обявена, McLaren заяви, че ще пусне само хибриди за основните си модели от 2021 г. нататък, ще преустанови разработването на конвенционални двигатели от 2030 г. и очаква да прекрати продажбата им през 2035 г. През четвъртото тримесечие, след като McLaren обяви позицията си, изпълнителният директор на Bentley Адриан Холмарк каза, че всичките му автомобили така или иначе ще бъдат изцяло електрически до 2030 г. Смяната ще подхожда много добре на някои британски производители със синя кръв, особено на Rolls-Royce, който винаги се е специализирал в усъвършенстване, и Bentley, за който нисък въртящ момент отдавна е част от ДНК-то.

Като се има предвид готовността на луксозните автомобилни производители за тези забрани, се чудим дали това, което сега изглежда като ръб на скала, може да се усети като несигурност, когато най-накрая стигнем там. Правителствата може просто да поставят определени крайни дати на съществуващия, постепенен, но краен спад на двигателя с вътрешно горене на някои развити пазари. Признаците са налице – скоростта, с която продажбите на електромобили се увеличават, честотата на пускането на нови модели, увеличаването на енергийната плътност на батерията и намаляващото време на зареждане – сочещи към ясна посока на движение, която политиците са разпознали и може би просто са позиционирали себе си.

Експлозивният ръст на цените на акциите на Tesla и Nio – и подразбиращата се стойност на все още нелистирани производители на електромобили като базираната в САЩ Rivian – може да обърка и вбеси утвърдените производители на автомобили, но техните оценки позволяват на фирмите да получат евтин достъп до средствата, от които се нуждаят действително, както и да осъществят това електрическо бъдеще.

Това е ясна индикация как светът разсъждава, че всичко с тази революция ще се случи. От тези утвърдени глобални играчи, General Motors стана първият, който се ангажира през януари да замени двигателите с вътрешно горене – включително хибридите – в своите леки автомобили, като неговият самоналожен краен срок до 2035 г. не е свързан с британската забрана, тъй като GM вече не продава автомобили в Европа. 

Така че забраната на Обединеното кралство от 2030 г. — или тази на Норвегия, или Калифорния, или Франция през 2040 г., или тези, които се разглеждат от Германия и други — наистина има значение.


 "Мисля, че го правят, защото просто вече няма как да се заобиколи", каза наскоро Арнд Елингхорст. Германецът с ястребови очи анализира автомобилната индустрия за Bernstein, американската изследователска и инвестиционна къща, и говори директно с главните изпълнителни директори на автомобилната индустрия. "В миналото, когато имаше само цели за емисии, тогава имаше и начини да ги заобиколим. Индустрията се нуждае от яснота, има нужда от сигурност. Мисля, че това е почти победа за тях. Има чувство на облекчение.
Сега повече компании съобщават, че не харчат пари за двигатели, защото постепенните подобрения не си струват. Можем да направим много малко с двигателите, за да бъдат значително по-мощни или по-ефективни. Двигателят е проектиран до край."


Разбира се, отношението към моторите е много различно извън Европа и Калифорния. Като средство за задвижване на автомобил, двигателят с вътрешно горене далеч не е мъртъв. В някои части на развиващия се свят газовият двигател се разглежда не като екологично престъпление, а като средство за самоусъвършенстване. Забраната в Обединеното кралство е само за вътрешни продажби, което означава, че все още може да произвежда двигатели за пазари, които не ги забраняват. Може да има кратък период, в който производителите на луксозни автомобили създават там двигатели, които не можем да купим, но прогнозите са, че това няма да продължи дълго.