Фондация "Шон Конъри" ще дари милиони на Шотландия и Бахамите в памет на актьора

  • Сподели:
Фондация "Шон Конъри" ще дари милиони на Шотландия и Бахамите в памет на актьора

Семейството на сър Шон Конъри стартира нова фондация, за да почете неговото наследство, като разпредели милиони лири в Шотландия и Бахамите.

Фондацията обявена да съвпадне с втората годишнина от смъртта на звездата от Джеймс Бонд, ще се фокусира върху подкрепата на образованието и проектите за опазване на океана в двете страни. Очаква се до края на тази година да разпредели първоначалните 6 милиона лири субсидии.

Университетът Сейнт Андрюс, Шотландската младежка филмова фондация и Шотландският международен образователен тръст, създаден през 70-те години на миналия век, ще бъдат сред първоначалните бенефициенти. 

Инициатива свързана с дислексията ще бъде ръководена от Dyslexia Scotland и Градския съвет на Единбург - тя ще позволи на стотици деца с дислексия или затруднения в ученето да имат достъп до специализирани учители и преподаватели у дома и в училище.

Стефан Конъри, доведеният син на родения в Единбург актьор, ще председателства фондацията.

Той каза:

"След две години на проучване и размисъл, ние избрахме да се съсредоточим върху общностите, които Шон обичаше, и върху проблеми, които отразяват неговите вярвания, страсти и наследство. Преди всичко Шон вярваше, че образованието умножава силата и беше най-загрижен децата от неравностойно положение, като неговото собствено, да получат възможности да успеят."

Конъри почина на Бахамските острови през 2020 г. на 90-годишна възраст.