Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

  • Сподели:
Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

Писателят и романист е предложен за Нобелова награда за литература, а самото предложение е инициирано от българския ПЕН център.

Георги Господинов е най-награждаваният извън България български писател, както и най-превежданият – негови творби има на повече от 20 езика.. Романът му ''Времеубежище'' получи голямата италианска литературна награда ''Премио Стрега Еуропео''. 

Георги Господинов е и сред петимата финалисти за международната литературна награда "Грегор фон Рецори''. Номинацията на Господинов е за романа ''Времеубежище''.

Фестивалът ще се проведе в дните от 30 май до 1 юни 2022 г. Наградата се присъжда за най-добра творба на чуждестранна художествена литература, преведена на италиански език.

Наградата "Грегор фон Рецори" е създадена през 2007 г. по инициатива на Фондация "Санта Мадалена". По това време се провежда в абатството Валомброза, а през 2010 г. се премества във Флоренция. Фестивалът се състои от тридневни събития, конференции и срещи между писатели и публика на най-вълнуващите места, които градът може да предложи.