Изумителната щедрост и благотворителност, на която Джордж Майкъл бил способен

  • Сподели:
Изумителната щедрост и благотворителност, на която Джордж Майкъл бил способен

Години след трагичната смърт на Джордж Майкъл, не само творчеството му остава негово наследство, но и действията му на изключителна доброта, свързани с благотворителност.
От затънали в дългове непознати до съкрушени жени, които отчаяно се молели да бъдат майки, добрата воля на Джордж Майкъл не познавала граници.
Едва след смъртта му става ясна истинската степен на щедростта му, като феновете били дълбоко развълнувани от безкористните му действия да помага на другите, без да очаква нищо в замяна.
Ето поглед към неговия забележителен алтруизъм.

Анонимно дарил милиони на Childline

В продължение на години Джордж Майкъл правил тайни и значителни дарения в подкрепа на фондация Childline.
След смъртта му на 25 декември 2016 г. безброй фенове споделили опита си от състрадателните жестове на филантропа, много от които той провеждал напълно анонимно.
Естер Рантцен, основател на фондацията, казва пред Press Association: "Той беше решен да не прави публично достояние щедростта си, така че никой извън благотворителната организация да не знае колко много е дал на най-уязвимите деца на нацията.
През годините той ни дари милиони в подкрепа на Childline."
 

Помогнал е на две жени с разбито сърце да станат майки
Линет Гилард била прекарала 13 години в борба за зачеване и след осем цикъла на неуспешни ин витро процедури мислила, че никога няма да стане майка.
В отчаян опит да спечели пари за допълнително лечение, тя се състезава в предаването "Сделка или не" през 2008 г., което Джордж гледал.
След като изслушал нейната история, той анонимно ù дарил 9 000 британски лири.

Дарил е  99 000 британски лири за благотворителност
Джордж, който загубил първата си любов Анселмо Фелепа заради СПИН, дарил 99 000 британски лири на африканска благотворителна организация бореща се с болестта.

Дарил е  25 000 британски лири на непознат, който бил затънал в дългове
Джордж Майкъл стоял в кафене, където дочува случайно разговор на съседната маса, в който непознат се оплаква от своите дългове и бедстващото си положение.
В желанието си да помогне, но и да запази своята анонимност, Джордж дал на сервитьорката чек за 25 000 лири, който чек да предаде на непознания.

Бил е доброволец в приют за бездомни
Джордж Майкъл анонимно се е включил като помощник в приют за бездомни, но е помолил другите доброволци да запазят тази информация в тайна.

Поддържал е малките благотворителни организации
Известно е, че много благотворителни организации са стоели на повърхността единствено заради даренията на британския изпълнител.
През 2006 г. Джордж провел специален безплатен концерт за медицинските сестри от NHS в северен Лондон.
Той обявил, че ще бъде домакин на събитието в знак на специална благодарност към медицинските сестри, които се грижели за покойната му майка Лесли по време на битката ù с рака на гърдата.

Оставил на барманка бакшиш в размер на 5 000 британски лири
Барманката споделила как е получила бакшиш в тази сума, защото е била студентка по медицина и е имала дългове.

Дарил е своите хонорари
Джордж Майкъл е дарил всички хонорари от своя номер едно сингъл от 1996 г. Jesus To a Child за благотворителност.
Дарени са хонорарите и от емблематичното парче Last Christmas за облекчаване на глада в Етиопия, а приходите от Don't Let the Sun Go Down On Me отиват за хосписа London Lighthouse в помощ на болни от СПИН, както и за детската благотворителна организация Rainbow Trust.

Спасил е пианото на Джон Ленън
През 2000 г. Джордж Майкъл купил пианото на Джон Ленън, на което той композирал песента "Imagine" – на стойност 1,45 милиона британски лири от частен колекционер и го дарил на музея Beatles Story в Ливърпул, за да може да се съхранява в родния град на Ленън завинаги.

Изпратил е стотици деца в Лапландия
Сю Кларк от Уест Болдън, Съндърланд, разкрил как Джордж веднъж анонимно откарал племенника си Рики и стотици други деца за Лапландия, непосредствено преди Коледа.
Джордж наел самолет, за да могат децата с увреждания да отидат до Лапландия. Както всяка предходна и тази своя постъпка желаел да запази изцяло в тайна.

Джордж Майкъл ежегодно дарявал 100 000 британски лири, в помощ на лондонските деца, лишени от родителска грижа
Говорейки пред Express през 1999 г., Джордж неохотно се обърнал към слуховете за своята филантропия, казвайки: "За да бъда честен с вас, наистина не обичам да говоря за сумата, която съм давал за благотворителност през годините. Знам, че е много голяма, но нищо повече."