Матю Макконъхи говори за трагедията в Ювалди, Тексас

  • Сподели:
Матю Макконъхи говори за трагедията в Ювалди, Тексас

Актьорът, чието родно място е Ювалди, щата Тексас, където 18-годишен уби 21 души - 19 ученици и двама учители, описа насилието с оръжие като "епидемия, която можем да контролираме". Заподозреният е починал и е действал сам.

"За пореден път трагично доказахме, че не сме отговорни за правата, които ни предоставят нашите свободи", каза 52-годишният актьор в изявление в социалните си мрежи.

"Истинският призив за действие сега е всеки американец да погледне по-дълго и по-дълбоко в огледалото и да се запита: "Какво е това, което наистина ценим? Как да поправим проблема? Какви малки жертви можем да поемем поотделно днес, за да запазим една по-здрава и по-безопасна нация, държава и квартал утре?''

Не можем да продължаваме да се оправдаваме и да приемаме тази трагична реалност като статукво", каза той в Instagram.

Макконъхи призова всички американци да "предоговарят нашите желания от нашите нужди", добавяйки, че "трябва да пренаредим ценностите си и да намерим обща основа над тази опустошителна американска реалност, която трагично се превърна в проблем на децата ни".

"Това е епидемия, която можем да контролираме и от която и страна на пътеката да застанем, всички знаем, че можем да се справим по-добре. Длъжни сме да се справим по-добре. Трябва да се предприемат действия, така че никой родител да не изпита това, което родителите в Ювалди и другите преди тях са изпитали.

За тези, които изпратиха любимите си деца на училище, без да знаят, че днес ще е последният ден, в който ще ги видят, никакви думи не могат да излекуват загубата ви, но ако молитвите могат да осигурят утеха, ние ще ги поддържаме да идват."

Звездата от филми като "Клубът на купувачите от Далас" и "Адвокатът с Линкълна" поддържа близки отношения с родния си щат - и миналата година дори имаше амбиции да се кандидатира за губернатор.

Когато реши да не се кандидатира, той каза отчасти: "Като обикновено дете, родено в малкия град Ювалди, никога не ми е хрумвало, че един ден ще бъда смятан за политически лидер. Това е смиряващ и вдъхновяващ път навътре към размишленията. Това също е път, който избирам да не поема в този момент."