Майкъл Кийтън посвети наградата SAG на своя починал племенник

  • Сподели:
Майкъл Кийтън посвети наградата SAG на своя починал племенник

Когато Салма Хайек съобщи името му и го повика на сцената, за да получи своята награда, актьорът Майкъл Кийтън закъсня, шегувайки се, че идва от тоалетната.
Кийтън бе удостоен с награда за най-добър актьор в телевизионен филм или минисериал за ролята си в "Абстиненция" ("Dopesick").

В сериала "Dopesick" Кийтън играе д-р Самюел Финикс, който става жертва на измамната реклама и бизнес практики на фармацевтична компания, преди самият той да се бори със зависимостта.
70-годишният актьор държа страстна реч, в която изрази признателността си към актьорския занаят и способността да се разказват истории, които могат да направят нечий живот по-добър.

"Аз съм най-щастливият човек. Благодаря ви много за тази награда и чест.
В света, в който живеем обаче има огромно неравенство. В Dopesick, когато говорите за пристрастяването, начинът да излекувате проблема е като приемете, че имате проблем.
Не само в нашата страна има неравенство, а в целият свят, икономически, расово, социално, финансово, има огромно неравенство. Има справедливост и има несправедливост, а между двете определения липсва място.
В момента усещам в залата въртящите се погледи на хората, които сякаш ми казват: "Млъкни и си продължи с актьорството". С актьорството със сигурност ще продължа, но не се научих да си мълча и трая.
Благословен съм да направя нещо, което може да подобри живота на някого."

След като благодари на актьорския състав и екипа, Кийтън стана дълбоко емоционален, опитвайки да сдържи сълзите си. Актьорът пое глътка въздух и продължи:

"Посвещавам тази награда на моя племенник Майкъл, който почина от хероинова зависимост. Загубих племенника си и ужасно много ме боли."