"Отговорността има цена и няма такова нещо като съвършенство." - Томас Харди

  • Сподели:
"Отговорността има цена и няма такова нещо като съвършенство." - Томас Харди

Естествено, че Харди е убедителен, безмилостен гангстер и брутален злодей. Някой нещо друго ли твърди? Ще се разгранича от масата, пропускайки образа му на Бейн в "Dark knight rises", както и комиксовото чудовище "Venom" и ще ви препоръчам да го видите в "Peaky blinders". Един от силните и успешни сериали на BBC, чиито сезони продължават и до днес. Насилствен и непредсказуем, но интелигентен и пресметлив, героят му в "Peaky blinders", Алфи Соломон, е еврейски лидер на банда, главен преговарящ, който използва психо изблици и объркващ език, за да сплаши и доминира останалите. Единственият проблем, е че се появява за кратко.

Доскуча ми в "Taboo" и не получи шанс, но кой знае, може да се поправя.
Давам му отличие за изпълнението в "Legend", където майсторски прави идентичните близнаци Реджиналд и Роналд Крей, тероризирали цял Лондон през шейсетте. Един актьор - коренно различни роли в един филм.
Забележителен психопат е и в биографичния трилър "Bronson". Млад мъж, осъден на седем години затвор за обир на пощенска служба, в крайна сметка прекарва три десетилетия в затвор. През това време собствената му личност Майкъл Питърсън, е заменена от неговото алтер-его, Чарлз Бронсън.

Идва ред за моя фаворит сред образите му.
И той не е нито агресивна машина за убиване, нито гангстер с полузапалена пура в уста, още по-малко пък откачалка, която иска да ви разпори гръкляна. Не.
Става дума за Айвън или Иван Лок от "Locke". Един астрономически час и още двадесет и пет минути Том Харди като единствен актьор (ако не броим гласовете от телефонните обаждания), докато шофира BMW. Филмът е заснет в продължение на шест нощи с три камери.
Напускайки прашната площадка в навечерието на голям проект, строителният мениджър Айвън Лок, получава новини, които го изпращат да шофира от Бирмингам до Лондон, но още по-далеч от живота, който някога е познавал. Обажда се на съпругата си, на синовете си, на колегите и шефа, като им казва тайната, която носи и се опитва да запази работата и семейството си непокътнати. Но по-важното е, че той ще трябва да се изправи пред себе си и избора, който е направил.
Трудно се снима подобен род кино, в което цялата лента буквално зависи от ръката на сценариста и способността на актьора.
Добрият филм не винаги се влияе от мащаби, бюджети за милиони и космически актьорски състав. Понякога доброто кино е само един човек. С торбички под очите. Уморен от пътя. Изхабен от живота. Взимащ важни решения, които засягат още хора.

Наред с всичко казано до тук Харди е обявен от списание GQ за един от най-добре облечените мъже и съдейки от снимките потвърждавам, че винаги доминира с безукорен стил, както и че наистина взима кучетата си почти навсякъде, включително и ако това е червеният килим.

Абсолютният му герой и най-велик, според него, актьор, е Гари Олдман, с когото си партнират в "Dark knight rises" и "Child 44".
Когато гледа баскетболни мачове от първия ред, пък предпочита близостта на своя приятел и колега, за който ще говорим друг път - Леонардо ди Каприо.
Ще си позволя да дам и собствената си оценка, която няма да е по-различна от шестица, за това, че избягва да бъде в устата на медиите, не им дава никаква храна, страни от скандали и е избрал да сподели живота си с естествената и очарователна - Шарлът Райли.

А сега е време да ви оставя в компанията на the man of the hour - Едуард Томас Харди, с негови избрани цитати. 

"Винаги съм готов на провал."

"Не се снимам в киното - играя роли."

"Аз съм наркоман, а това означава, че ако вие ми кажете, че не мога да направя нещо, то непременно ще го направя. Кажете ми, че не мога да скоча в огъня и ще изляза от него с изгаряния трета степен."

"При всеки има мечта, която го сгрява даже в най-хладните нощи. Мечта, която не му излиза от главата. И ако ти е съдено да останете в самота до края на дните си, тази мечта винаги ще те съпровожда. Бих вложил всичко в такава мечта."

"Отвън изглеждам млад, а вътре мен съм грохнал старец, на който е нужно пълно спокойствие. Не скучая по миналият хаос."

"Не е важно кой си ти. Важно е това, какво ще правиш занапред."

"Прави грешки. В такива моменти се учиш."

"Не обичам себе си - или по-скоро никога не съм се харесвал."

"Не съм обсебен от кучета, просто ги обичам."

"Не исках да ставам актьор. Тъкмо стигнах до там, че трябваше да взема такова решение, иначе щях да гладувам."

"Всяко куче има свой собственик, но за съжаление, те не винаги могат да се срещнат."

"Няма значение кой сте. Важно е какво ще направите."

"Снимките в американски филм оставят огромен отпечатък. Изведнъж ставаш стока и трябва да се научиш да държиш подобни неща под контрол."

"Има две неща, които са важни в живота ми - семейство и работа. Бих защитавал и двете до смърт."

"Не бих стъпил на което и да е било събитие, ако не допускат кучето ми да присъства."

"Всяка татуировка, която имам, означава нещо за мен. Всяка една е нещо, което съм направил, преживял, бил."

"Слабите хора винаги се нуждаят от някого или трябва да бъдат във връзка, за да се чувстват важни и значими, обичани. Щом един път започнеш да се наслаждаваш на собствената си компания - това да си сам се превръща в привилегия."

"Махнете секса от връзката и ще останете очудени колко много хора няма какво да предложат."

"Уважавам мъже, които ще си глътнат егото и гордостта, приемайки всякаква работа, за да осигурят прехрана на семейството си. Само истински мъж е способен на подобно нещо."

"Някои от нас порастват твърде рано, защото животът им показва грозната и гадна страна."

"Спрете да създавате общество от жертви. Не завивайте децата си с памучно одеало, а ги научете как да се защитават и борят."

"Има два типа актьорска игра - убедителна и неубедителна. Хората ме описват като интензивен.
Това е защото ми пука. Аз съм трън в задника. Знам ли какво правя? Не. Правя ли най-добрите превъплъщения? Да. Това води ли към Ада? Понякога."

"Да бъдеш сам за малко, е опасно. Пристращяващо е. Един път разбереш ли колко е спокойно, повече не искаш да си имаш вземане-даване с хора."

"Съпругата не е жената, с която просто спиш и пушиш. Съпругата е жената, която те мотивира и се уверява, че не си пропиляваш живота."

"Отговорността има цена и няма такова нещо като съвършенство."

"Човек се нуждае от цел."

"Любовта е да правиш нещо за някой, което не искаш да правиш и в този момент не харесваш особено." 

"В рамките на творческите изкуства можете да създавате неща и да ги унищожавате. Страстта това прави - създава и унищожава."

"Не насилието е това, което отличава човека, а разстоянието, което той е готов да измине." 

"Не стъпваш на сцената, за да ядеш. Отиваш там, за да бъдеш изяден."