''Уискито е течно слънце'' и още култови фрази за една от най-предпочитаните напитки в света

  • Сподели:
''Уискито е течно слънце'' и още култови фрази за една от най-предпочитаните напитки в света

Предпочитаната напитка на хората на изкуството остава завинаги запечатана в техните признания за качеството, силата и утехата ѝ

Франк Синатра
Общоизвестен е фактът, че музикалната легенда не изневерява само на музиката и на любимата си напитка. Не е тайна, че дори е положен в ковчега, в компанията на бутилка уиски. Преди няколко години, престижна уиски дестилерия дори лансира специално издание уиски, наречено Sinatra Select.

''Алкохолът може да е най-големият враг на човека, но Библията казва, че обичаш своя враг!'', коментира приживе Синатра.

Марк Твен 
Известният писател, създал любимите детски романи ''Приключенията на Том Сойер'' и ''Приключенията на Хъкълбери Фин'' под псевдонима Марк Твен, е всъщност Самюел Лангхорн Клемънс.

Биографиите му припомнят, че освен завидна интелигентност е притежавал изумително чувство за хумор. Забавлявал приятелите си с любопитни истории на по чаша уиски. За любимата си напитка казвал: ''Твърде много от всичко е лошо, но твърде много добро уиски е едва достатъчно!'', е култовата му фраза.

Реймънд Чандлър
Преживял какви ли не сътресения през живота си, Реймънд Чандлър устоява на всичко. Всъщност, именно едно от най-големите предизвикателства в живота му, изгубването на престижна и добре платена работа в петролна компания по времето на Голямата депресия, го провокира да посегне към белия лист и да почне да пише детективски романи. През 1932 г., 44-годишният Реймънд Чандлър пише първия си роман.

Пристрастяването му към криминалните интриги е голямо, а един от най-прочутите му герои – Филип Марлоу се превръща в легенда. Изключително взискателен към себе си като писател, Чандлър вдига високо летвата и за предпочитанията си към уискито, макар в края на живота си да пише: ''Няма лошо уиски. Има само някои уискита, които не са толкова добри като другите!''

Джордж Бърнард Шоу 
Ирландският драматург, оставил ценно наследство като пиесите Пигмалион и Цезар и Клеопатра, мъдро отсича: ''Уискито е течно слънце'' и досега това остава най-кратката и най-вярна сентенция, посветена на култовата напитка. 

Ава Гарднър
Елегантна, истинска филмова звезда, Ава Гарднър е известна със своенравността и вирнатото носле. В архивите на Холивуд остава с прочутата си фраза:

''Искам да доживея до 150 години, но в деня, в който умра, искам да е с цигара в една ръка и чаша уиски в другата!''

Уинстън Чърчил
Филмовите звезди и писатели не са единствените познавачи на уискито. Легендарният британски премиер Уинстън Чърчил е автор на много сентенции, останали в историята, а една от тях е посветена на любимата му напитка. ''Когато бях млад редник в Южноафриканската война, водата не беше годна за пиене. За да стане вкусен, трябваше да добавим уиски. С усърдни усилия се научих да го харесвам.''

Харуки Мураками 
Всяка от думите, излезли изпод перото му, тежи на мястото си с деликатна, съкровена сила. Затова не поставяме под съмнение, краткото, но поетично описание за уискито.

''Уискито, като красива жена, изисква оценка. Първо гледаш, после е време за пиене.''

Ърнест Хемингуей 
Няма артистична персона, която да може да съперничи на апетита на Хемингуей към живота и изкушенията му. Между тях и уискито. Измежду многобройните му завети, откриваме един, който казва всичко важно – и за живота, и за изкуството на писането – ''Пиши пийнал, редактирай трезвен!''