Звездата от "Короната" Доминик Уест за образа на Чарлз: "Не можеш да правиш морални преценки"

  • Сподели:
Звездата от "Короната" Доминик Уест за образа на Чарлз: "Не можеш да правиш морални преценки"

Да изиграеш реална личност е трудна задача за всеки актьор, но с допълнителния обществен натиск да играе член на британското кралско семейство, актьорът Доминик Уест е имал някои резерви, преди да каже "да" на образа на тогавашния принц Чарлз.

В пети сезон на сериала "Короната" на Netflix, създаден от Питър Морган, Уест играе Чарлз в годините около аферата му и публичния развод с принцеса Даяна, която този сезон се играе от Елизабет Дебики. В процеса на подготовка Уест използва различните ресурси, предоставени от сериала, и стига по-далеч, като наема вила в Корнуол и разговаря с възможно най-много хора, които познават Чарлз, за да придобие представа за човека, който ще стане крал през 90-те години.

Как се обвързахте с ролята на принц Чарлз в петия сезон на "Короната"?

- Преди няколко години Питър Морган се свърза с мен и аз отидох да се видя с него и той каза, че си е представял мен в ролята на Чарлз, а аз бях доста изненадан и щастлив, разбира се. Имах различни резерви, обичайните. Всяка нова роля е риск, наистина.

Първоначално му казах: "Не мисля, че съм подходящият човек". Мислих върху това доста дълго и независимо дали го знаех или не, осъзнах, че като актьор живееш за голямата роля, правиш я със страхотни хора и добър сценарий, и следователно нямаше как да откажа.

Не само, че това е известна роля, но този сезон се фокусира върху един много важен и решаващ момент от живота на Чарлз и Даяна - какво изпитвахте, приемайки ролята?

- Освен че това е много успешен сериал и следва успешното представяне на Джош О'Конър, това е тема и период от живота, който е бил травматичен и бурен. Трябва да се отнасяш сериозно към това и с голяма отговорност и не е нещо, което бих могъл да приема лесно или веднага. Трябваше да убедя себе си, че мога да оправдая сериозността на ролята.

Какви проучвания и подготовка ви бяха необходими за превъплъщението?

- Най-хубавото нещо в работата по "Короната" е, че разполагаш с много подкрепа. Освен прическата, грима и костюмите, имаш и този изключителен изследователски екип, който разполага с изчерпателен архив от видеоклипове, книги и материали, от които можеш да черпиш, и, разбира се, това е пети сезон, те го правят от четири сезона и са придобили опит.

Отидох в Корнуол, наех една вила и просто се разхождах там за известно време, четях книги и мислех за образа. Разговарях с местните хора, защото Чарлз, живеейки там, със сигурност се е сблъскал с много различни хора и е влязъл в живота им по някакъв начин.

Както споменахте, това е доста бурен период в живота на Чарлз. И в сезона ще видим скандали, през които Чарлз преминава по време на вашето представяне, включително "Тампонгейт". Как подходихте към тези сцени?

- Смисълът на тази работа е да се отнасям към нея като към всички онези роли, които играя, където човекът или е измислен, или в действителен. Не можете да правите морални преценки. Трябва да сте на тяхна страна. Трябва да се поставите на тяхно място.

Перспективата ни за тези събития до голяма степен беше оформена от вестниците, от медиите. По този начин човек остава с усещането, че това е само едната страна на историята. Смятам, че едно от най-хубавите неща в ''The Crown'' или във всяка друга драма е, че всеки получава справедливо изслушване, защото е представен от актьори, които са загрижени за своя герой. Струва ми се, че голяма част от тези скандали и много от историите около развода им, медиите са били информирани от едната или другата страна, тоест липсва пълната картина. 

Така ли се уверихте, че образът на Чарлз е чувствителен към него и кралското семейство?

- Да. Не можеш да мислиш по следния начин: "О, надявам се да не обидя някого. Надявам се, че няма да ги разстроя". Тъй като това е ролята, която играеш, ти така или иначе подкрепяш героя си автоматично. Той се превръща в теб и затова го обикваш, както обичаш себе си. Работата е да съчувстваш и да симпатизираш на този герой. Ако всички правят така, мисля, че ще получите балансирана представа.

Премиерата на сериала идва няколко месеца след смъртта на кралица Елизабет. Как се справяте с подновения интерес към тази тема?

- Както знаете, това се превърна в много чувствителен въпрос. Смъртта на кралицата беше толкова емоционално и променящо епохата време и много хора, включително и аз, почувстваха лична загуба. Когато тя си отиде, това беше шок и тежка загуба за всички ни. Това още веднъж ни кара да се отнасяме към образите си сериозно и с голямо уважение.

Имаше някои спекулации, че петият сезон ще се забави от уважение.

- Има период на траур и период на уважително размишление. Но кога след това идва подходящият момент? Много хора никога няма да имат подходящ момент за разглеждане на тези събития. 

Трябва ли образите на кралските особи да бъдат забранени за пресъздаване по телевизията?

- Това е въпросът. И отговорът е: разбира се, че не трябва да бъдат забранени. Лицето, което носи короната, е нашият държавен глава и самият център на нашата конституция и следователно е напълно легитимен обект за обсъждане, дебатиране и драматизиране, а драматурзите от Шекспир насам и преди това са се интересували от това лице, което носи короната. Смятам, че естеството на живота на кралското семейство или особено на тези, които са носили, носят или ще носят короната, е такова, че животът им се изследва от деня на раждането им и за тях се пише всеки ден, и в никакъв случай не са извън обхвата на темата.