10 малко известни факта за сладоледа

  • Сподели:
10 малко известни факта за сладоледа

След "Историята на сладоледа", ето още десет интересни факти за любимото лакомство на малки и големи:

1. Историята на сладоледа започва в древен Китай, където управниците създавали огромни ями за съхранение на лед като се смята, че били особено пристрастени към ароматизирания.

В Европа римските императори разполагали с бързи бегачи, които им носели сняг и лед от Апенините. Те смесвали леда с плодове, мед или розова вода, което не се различава много от някои видове съвременен сладолед.

2. Първата ледена близалка е патентована в САЩ през 1923 г. Тя е изобретена от производителя на лимонада Франк Еперсън, който твърди, че открил идеята съвсем случайно още през 1905 г., оставяйки лъжица в чаша с лимонада. През нощта лимонадата замръзнала и така се появила първата ледена близалка.

3. Пухкавия и мек сладолед бележи своя бум през 70-те и 80-те години на миналия век. Този вид сладолед имал проблеми с хигиената при създаването си, тъй като много хора се разболявали след угощението. Причината била, че съдържал сурови яйца. Днес яйцата са заменени от пастьоризиран заместител на прах.

4. През XIX век италианските емигранти продават сладолед от своите микробуси или от прозорците на домовете си – първите салони за сладолед.

5. В САЩ има специален ден (23 юли), на който се отбелязва Денят на ваниловия сладолед.

6. Нанси Джонсън изобретила машината за правене на сладолед през далечната 1843 г. Тя била управлявана ръчно с манивела, която задвижвала производството на сладоледа.

7. Якоб Фусел от Балтимор създал първата фабрика за промишлено производство на сладолед на 15 юни 1851 г. в Пенсилвания.

8. Произходът на първата сладоледена фунийка е неизвестен. И все пак в музея за съвременно изкуство в Ню Йорк има колекция от фунийки за сладолед от Итало Марчиони от 1896 г.

През 1902 г. в Манчестър (Англия), Антонио Валвона получил първия известен патент за машина, която прави вафлени фунийки.

9. Бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър е била част от екип разработчици, които изобретили нов метод за съхранение на сладолед като развили и идеята за първия замразен сладолед.

10. В скандинавските страни Финландия, Швеция и Норвегия пресмятат, че консумацията на сладолед годишно е над 12 литра на глава от населението.

За сравнение, в Италия, родното място на най-добрия съвременен сладолед, годишното потребление на човек е около 5,5 литра.