10 ползи от сьомгата

  • Сподели:
10 ползи от сьомгата

Сьомгата, особено норвежката сьомга, е изключително популярна в България в момента. Тя е неизменна част от правилното и балансирано хранене на всички спортуващи, апетитно основно ястие в ресторантите и повод за истинска наслада на сетивата.

Факт е, че причината да е така нашумяла, са полезните ѝ свойства. Ето ги и тях:

1. Източник на витамин А

Благодарение на съдържанието на витамин А, сьомгата има силно положително действие върху имунната система. Същевременно подпомага растежа на клетките, прави кожата и косата здрави и красиви.

2. Витамин Д

Недостигът му води до рахит. Всички малки деца приемат допълнителни капсули витамин Д за здрави кости. Същевременно се регулират и нивата на инсулина, което предотвратява риска от диабет. В допълнение витамин Д подпомага работата на белите дробове и сърдечно-съдовата система.

3. Източник на витамини от групата В

Благодарение на витамините от група В, сьомгата регулира нивата на кръвната захар, подобрява работата на нервната системата и подпомага храносмилането.

4. Източник на витамин Е

Наличието на витамин Е предпазва от мускулни проблеми и подобрява работата на черния дроб. Приемът на витамин Е намалява риска от спонтанни аборти в началото на бременността и спомага лечението на безплодие както при мъжете, така и при жените.

5. Омега 3 мастни киселини

Сьомгата е един от най-добрите начини да снабдите тялото си с омега 3 масти киселини. Те са изключително полезни и влияят благоприятно на организма като се борят с умората, депресивните състояния и подобряват метаболизма.

6. Минерали

Наличието на калий, магнезий, фосфор, цинк и други минерали в сьомгата спомагат протичането на всички функции на организма. В допълнение правят костите здрави и кожата еластична, сияеща и красива.

7. Съдържание на протеини

Храненето със сьомга засища за дълго. Препоръчва се консумацията ѝ поне три пъти седмично, като част от основните хранения. Високото съдържание на протеини дава енергия и възстановява мускулите.

8. Не натоварва работата на стомаха

Въпреки че е доста мазна, сьомгата не е тежка храна и не натоварва работата на стомаха. Тя дори засилва метаболизма и дава енергия.

9. Бърза за приготвяне

Друга причина да е така предпочитана е бързото приготвяне. Сьомгата може да бъде консумирана в прясно състояние под формата на различни видове суши или да се обработи термично. Достатъчно е да я оставите за малко на скара, тиган или фурна. Изберете подходяща рецепта. Ако сте много гладни и нямате време, овкусете я със сол, черен пипер, малко лимон и я запечатайте в нагорещен тиган с незалепващо покритие за няколко минути.

10. Няма малки костици

Децата и възрастните предпочитат яденето на сьомга заради липсата на безброй малки костици. При малките риби се изисква допълнително време за почистване. Сьомгата е много по-удобна в това отношение.