14 трика как да спазваш диетата си

  • Сподели:
14 трика как да спазваш диетата си

Често чувам фрази като: "Искам да вляза във форма, но не мога да спра да ям", "Започнах диета една седмица, а после изведнъж всичко се срути за ден", "Тренирам усилено и давам всичко от себе си, но не мога да изкарам на диета по-дълго от месец".

Тук ще намерите няколко съвета как да регулирате апетита си и да поддържате форма: Всеки, който ходи на фитнес и тренира, иска да получи най-добрите резултати от положеното си време и усилия.

Много фитнес ентусиасти разпределят тренировките си добре и се справят до някаква степен и сами, но що се отнася до диета и правилно хранене пропадат.

Почти всички сме пробвали различни видове диети от интернет, инструктор, приятел, но защо нямат ефект върху нас? Всеки е различен и има нужда от индивидуални напътствия и подход, точно за това хилядите диети, които виждате в интернет, най-често не са имали резултат.

Как е възможно да се препоръчва една и съща диета на трениращ, който е 60 килограма и на трениращ 80 килограма? Или спортуващ с бърз метаболизъм и такъв със забавен..?

Но това всъщност не е темата на статията, ето за какво става въпрос и как мога да Ви бъда полезен следващия път като решите да пробвате хранителен режим или определена диета:

Ето 14 трика как да спазваш диетата си:

1. Пийте повече вода

Когато почувствате глад вместо да посягате към храна, първо изпийте няколко чаши вода. Така не само има голям шанс да намалите апетита и да избегнете ненужно хранене, но в случай, че решите да се храните стомаха Ви ще бъде донякъде сит и порцията ще е по-контролиранa.

2. Не изпивайте калориите си

Често се е случвало при въпрос към мен относно какво трябва да се консумира, питащия да не осъзнава, че голяма част от калориите (до 50%) могат да идват от напитки пълни със захар.

Някои често срещани заблуди са, че студения чай си е обикновен чай, или пък че фреша от портокал е здравословен и може да се консумира в неограничени количества.

За пример ще дам прясно изстискан фреш от портокал – 250 мл съдържат 21 грама захар и 110 калории, а това е в пъти по-добрия избор, ако трябва да изберем между фреш и студен чай.

Страненето от подобни напитки би Ви позволило да замените калориите им с висококачествена храна, която ще ви държи сити по-дълго в пъти.

3. Не пълнете пазарската кошница с джънк

Лесно приложим съвет, който може да намали консумацията на нежелани храни и напитки е просто да не се купуват като пазарувате и да нямате удобен и бърз достъп до тях.

Така когато дойде време за хранене шанса да се заемете с приготвянето на по-качествена храна се умножава многократно.

4. Носете си храна навън

Ако сте сериозни относно постигането на фитнес цели, то наличието на кутии за храна е задължително условие.

Добрата подготовка не само гарантира, че сте на прав път към целта, но и по-трудно бихте се отклонили от нея.

Може да намалите в пъти желанието за вредни храни, ако засищате първо глада си с избор, който смятате за правилен, и тогава ако все още има нужда да прибягвате към нещо допълнително.

5. Кафе

Кафето дава допълнитена енергия, често когато загубим тонус си мислим, че имаме нужда от храна, "за да се вдигнем", но в повечето случеи чисто кафе би свършило по-добра работа.

Кофеинът стимулира метаболизма и в същото време намалява апетита. Не случайно 90% от продуктите за отслабване на пазара го ползват за основа.

Ако сте свикнали да консумирате кафето си със захар, може да опитате да я замените със стевия или друг подсладител.

6. Яжте бавно и на малки порции

Започнете храненето си със салата, преминете към добър източник на протеин със зеленчуци, сложен въглехидрат и полезни мазнини според това как балансирате диетата си.

Така мястото за калоричен десерт или напитка ще е намаляло многократно и често ще успявате да се въздържите от изкушенията.

Също така според проучване отнема около 20 минути от започването на храненето, за да достигнат сигнали до мозъка за ситост.

7. Мийте си зъбите

Миенето на зъбите води до чувство за чистота и свежест. Така може да се задържите по-дълго време без да слагате нещо в устата си.

Лично пробвана от мен тактика, която често използвам и харесвам.

8. Разсейвайте се

Гладни ли сте или просто отегчени? Когато почувствате, че сте гладни и пиенето на вода или дъвченето на дъвка вече не помага, може да пробвате с различни занимания като разходка, душ, пране, телефонен разговор и други.

9. Спете минимум 8 часа

Недостигът на сън увеличава глада и има негативен ефект върху метаболизма. Това е свързано с нивото на кортизол (хормона на стреса), който може да се покачи дори когато сте сити.

Спането поне осем часа през нощта също би ви дало повече енергия през деня и би повишило нивата на растежния хормон, който участва пряко в горенето на мазнини и регулирането на други важни хормони.

10. Хелти снакове

Имайте под ръка нещо бързо и удобно за хапване, което би ви донесло и някакви ползи. Примери са определени плодове и сурови ядки – например ябълка или бадеми.

11. Зелен чай

Зеленият чай може да повиши метаболизма и да намали теглото. Той е термогенен и натурален диуретик . Играе роля в оксидацията на масните молекули и също така е добър антиоксидант.

Напоследък, както кофеина, е често срещана съставка в някои продукти за отслабване като фет бърнари или в комбинация с л-карнитин и CLA.

12. Хранете се преди партита

Консумирайте висококалорично пълноценно хранене преди да излезете. По този начин ще сте сити и ще устоите по-лесно на изкушенията на лошата храна, която всеки друг приема.

Добър пример би бил пилешка пържола със салата, варени картофи и порция зеленчуци с прилично количество вода.

13. Не дръжте под ръка

Не дръжте под ръка храни и продукти, които знаете, че не е хубаво да консумирате. Най-доброто място би било на високо и недостъпно – например над някой кухненски шкаф .

Още един трик, който харесвам, е да споделям такъв тип храна с всеки, за да има по-малко за мен.

14. Използвайте недоминантната си ръка

Това нетрадиционно проучване показва, че когато хората нарушават физическата последователност на действия, която идва с храненето, те имат и повече контрол над количеството приета храна. Резултата от проучването сочи, че може да се намалят калориите с до 30%.

Бих избягвал този метод, ако се храня навън, а ако искате да минете на следващо ниво може да пробвате китайски клечки.

Заключение

Намирате ли моите 14 трика за спазване на диета за полезни? Какви техники използвате като попаднете в подобни ситуации. Имате ли някакви предложения или информация, която да добавите?

Още от Станимир Михов може да прочетете в stanimirmihov.com.