7 храни, съдържащи повече калций от млечните продукти

  • Сподели:
7 храни, съдържащи повече калций от млечните продукти

Калцият е един от най-важните минерали за организма. Той играе роля в мускулната контракция, като предава "съобщения" чрез нашите нервни клетки и освобождава нервни клетки.

Когато не си набавяме достатъчно калций с храната, тялото отнема калция от костите, за да гарантира нормалното функциониране на клетките, а това може да доведе до по-голямата им чупливост.

Най-популярните храни, богати на калций, разбира се, са млечните продукти.
Те обаче далеч не са единственият начин да се осигури на организма ценният минерал. Има много растителни храни, които всъщност съдържат повече калций от млякото.

Вижте най-добрите 7 от тях:

1. Бял боб

Той е невероятно вкусен и може да бъде използван като основа за много вегетариански и вегански ястия. Освен това е чудесен източник на калций и желязо - в една чаша боб има 191 мг калций!

2. Сардини

Този вид риба е сред най-богатите на калций. Изяждайки само половин консерва сардини, ще си набавите 321 мг от минерала.

3. Портокалов сок

Чаша прясно изцеден портокалов сок има около 500 мг калций. Като добавим и витамин С, струва си да пиете всеки ден портокалов сок!

4. Тофу

Обичано от много вегетарианци, тофуто е богато на калций. В половин чаша има 861 мг от ценния минерал.

5. Кейл

Този наскоро станал популярен тип зеле е сред най-здравословните храни на пазара. Той е пълен с антиоксиданти и немалки дози калций. В малка чиния кейл има около 90 мг от минерала.

6. Сусам

Сусамът е не само вкусен, но и богат на калций. В 1/4 чаша от него има около 350 мг калций.

7. Спанак

Любимото лакомство на Попай моряка е пълно с безценни съставки, една от които калцият. В чаша спанак има около 250 мг от него.

Източник: Framar.bg