7 идеи как да насърчите децата да хапват зеленчуци

  • Сподели:
7 идеи как да насърчите децата да хапват  зеленчуци

Много родители се сблъскват с категоричния отказ на детето да консумира зеленчуци и често ни питат: "Как да науча детето да яде зеленчуци?"

Ето седем идеи, които ще ви помогнат да насърчите децата да хапват повече зеленчуци:

1. Бъдете пример за детето

Най-добрият начин да насърчите детето си да яде зеленчуци е да го вдъхновите чрез личния си пример. Няма как да искаме детето да консумира плодове и зеленчуци, ако самите ние не консумираме такива. Мама, татко, баба, дядо, по-голямото братче или сестричка са модел на подражание. Ако детето вижда вас, братята и сестрите си да пълните чиниите си със зеленчуци за вечеря, например, и да им се наслаждавате, то, най-вероятно, ще иска да ви копира.

2. Красота и цвят в чинията

Начинът, по който се поднася храната в чинията, включително и зеленчуците, е от съществено значение, за да привлече или отблъсне децата. Понякога ние, възрастните, сме склонни да пренебрегнем визуалното представяне на храната, но при децата то е водещо. Колкото по-добре изглежда храната, колкото по-атрактивно е поднесена, колкото по-цветна е тя, толкова по-привлекателна е за детето. Опитайте се при всяко хранене в чинията му да има различни по вид и цвят зеленчуци. Колкото по-разнообразни зеленчуци като форма, цвят, текстура и вкус има в чинията, толкова по-вероятно е детето да прояви интерес към тях.

Ако детето е по-малко, може да се забавлявате със зеленчуците, за да привлечете интереса му. С тяхна помощ може да направите усмихнато лице за лека закуска като използвате настърган морков за коса, чери домати за очи, боб за носле и лентички чушка за уста.

3. Не натрапвайте излишно внимание

Не наблягайте прекомерно на определени храни, които мислите, че детето няма да хареса. Понякога налагаме нашите лични предпочитания на децата си и създаваме у тях очакване, че определена храна няма да им хареса. Склонни сме да хвалим някоя храна пред детето, особено ако очакваме то да не я хареса. Всеки има различен вкус. Освен това нашите предпочитания към една или друга храна са формирани на база на предишния ни опит, а детето няма такъв. Старайте се да поднасяте зеленчуците в позитивна среда, като не коментирате пред него какви са вашите очаквания и мнение за нея.

Ако сервирате нови зеленчуци, които детето не е опитвало до този момент, поднесете ги с храна, която детето харесва и познава добре. По този начин фокусът на храненето няма да е върху новите зеленчуци.

4. Пазарувайте заедно с детето

Храненето не е само отрязъка от време на масата, а едно цяло пътешествие, което храната извървява, за да стигне до масата. Много деца я виждат единствено в пакетче, кутия или в чинията си. Не знаят откъде идва, как изглежда преди обработка, какъв път изминава до чинията и как се приготвя. Твърде далеч са от нея и затова често пъти не я приемат.

Често родителите пазаруват без децата си. Да, това е начин да останете за малко сами и да си вземете своите 30 минути почивка. Когато пазаруваш сам не се налага да гониш детето между рафтовете в магазина, да внимаваш да не събори някоя стока и не се налага да му обясняваш защо няма да му купиш шоколад, например. Пазаруването с децата, обаче е чудесен начин да стимулирате детето да консумира повече зеленчуци.

Огромното разнообразие от зеленчуци на щанда в магазина или на пазара, може да накара детето да е по-любопитно и заинтересовано да ги опита. Насърчавайте го само да избира зеленчуците, когато пазарувате заедно. Позволете му то да е инциатор. Шансът след това да яде броколи, моркови, зелен боб, спанак или друг зеленчук е много голям. Друга полза от съвместното пазаруване е, че детето постепенно започва да разпознава зеленчуците, да различава пресните от престоялите, сезонните от тези, които са извън сезон.

Ако имате възможност, заведете децата на село, в някоя малка ферма. Покажете им къде и как се отглеждат зеленчуците. Децата много се впечатляват и стават много по-склонни да опитват нови за тях храни.

5. Гответе заедно

В много семейства кухнята е забранена територия за децата. Много родителите се притесняват, че децата лесно могат да се наранят. Те имат свое място в кухнята от най-ранна детска възраст. Включете ги в планирането и приготвянето на семейните ястия със зеленчуци, за да стимулирате желанието им да опитат сготвената с тяхна помощ храна.

Най-малките могат да пускат пресни грахчета или вече нарязани от вас зеленчуци в купа. По-големите деца могат да помагат в измиването на зеленолистни или други зеленчуци. Също така да участват при беленето, настъргването или рязането на зеленчуци, ако се чувстват уверени и комфортно при боравенето с остри предмети.

6. Бъдете постоянни

Нормално е децата да казват, че не харесват някой зеленчук, когато го опитват за първи път. Според експерти една храна трябва да бъде поднесена на детето поне 20 пъти, преди то да я приеме за нещо познато и да реши дали му харесва или не. Ако детето ви каже, че не обича карфиол или зелен боб, продължавайте да му ги предлагате, като го насърчавате да ги опита. Не настоявайте да изяде цялото количество, което е в чинията му. Когато този вкус стане познат, детето ще го приема значително по-лесно.

Препоръчително е да предлагате зеленчуците в различни форми и приготвени по-различни начини. Например много деца харесват сурови моркови и чушки нарязани на пръчици, но не и нарязани на едри кубчета в сготвено ястие.

7. Вкусът е от значение

Не забравяйте, че вкусът е от значение. Използвайте различни подправки за овкусяване на печените зеленчуци. Суровите, поднасяйте поръсени с лимонов сок или различни дипове, приготвени от варива или млечни продукти.

Източник: За храната

7 идеи как да насърчите децата да хапват  зеленчуци

Снимка: pxhere.com