Божоле нуво вече е тук!

  • Сподели:
Божоле нуво вече е тук!

Стана традиция да очакваме божоле нуво и в България, където това младо вино печели все повече почитатели. 

Ето десет интересни факта за божоле нуво, които е добре да знаем:

1. Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта гаме, произхождащ от френския регион Божоле, Бургундия.

2. Гаме ноар е винен сорт грозде, който е разпространен най-вече във Франция, Италия, Румъния... В България е райониран, но все още заема малки площи. От гаме ноар се получават висококачествени червени трапезни вина с интензивен червен цвят, плътност, хармоничен вкус и специфичен букет.

3. Божоле нуво е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември.

4. Първоначално това е местен празник в Бургундия, на който виното пристига с фанфари и се разлива направо от бъчвите. Постепенно по цял свят третият четвъртък на ноември става очакван празник, който се ознаменува с фразата "Новото божоле пристигна!" (Le Beaujolais Nouveau est arrivé!).

5. В миналото е било въпрос на чест и престиж да си първия, който предлага от новата реколта божоле. Днес божолето е толкова модерно, че е навсякъде.

6. Ежегодно от божоле нуво се произвеждат над 45 милиона литра, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино. Над 50% от божолето се изнася, като най-големите пазари са Германия, Япония, САЩ...

7. Божоле нуво е леко младо вино, произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрява. Традицията повелява божоле нуво да се изпие до Коледа.

8. Божоле нуво се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус - виолетки, ябълки, боровинки...

9. Божоле нуво се поднася леко охладено - около 13°C.

10. Няма да сбъркаме, ако кажем, че божоле нуво е едно от най-универсалните вина, съчетаващо се перфектно с всякаква храна.