Диджей в кухнята: две рецепти от Коста Костов

  • Сподели:
Диджей в кухнята: две рецепти от Коста Костов

Коста Костов е родом от Варна, но става известен в Гермaния, най-вече като диджей. От 14 години прави партито "Балкан Експрес" в Кьолн, превръщайки се в посланик на балканските ритми по света.

Коста завършва филология и история в Кьолн, но научният живот не го влече, така че се захваща с радио журналистика. От 2003 г. работи в музикалната редакция на немското национално радио "Космо".

Любовта му към готвенето идва донякъде по семейна линия – неговите майка и баба са кулинари и сладкари. Уменията обаче придобива в различни кафенета, ресторанти и барове в Кьолн.

Днес той събира тези свои диджейски и готварски страсти в едно. Две на пръв поглед различни дейности, които обаче за Коста са доста близки. И в двата случая става въпрос за миксиране с любов и умение.

Това е основната идея на неговото предаване "Коста готви" по радио "Космо", което се излъчва четири пъти в седмицата и на неговия канал в "Ютуб" - KKOSTBAR.

Диджей в кухнята: две рецепти от Коста Костов

Финландска супа със сьомга (6-8 порции)

Необходими продукти:

- 600 г прясна сьомга
- 1 голяма глава лук
- 200 г моркови
- 300 г картофи
- 200 г целина
- 200 г сметана за готвене
- 2 литра бульон
- растително олио
- сол, пипер, копър

Начин на приготвяне:

1. Лукът се нарязва ситно и се задушава в голяма тежка тенджера с малко олио. Добавят се обелените и нарязани на едро картофи, моркови и целина. Задушаваме на слаб огън всичко заедно още 10 минути и заливаме с бульона. Оставаме да ври на слаб огън докато зеленчуците се сварят.

2. Изваждаме 1-2 парчета сварен картоф, смачкваме го с вилица, добавяйки по малко бульон, докато стане гъста кашичка. Изсипваме кашичката обратно в супата, добавяме сметаната. Варим на слаб огън още 10 минути.

3. Изчистената риба режем на едри кубчета и я пускаме в супата малко преди сервиране. Поръсваме обилно с накълцан ситно копър.

Още от Коста може да видите на: youtube.com/kkostbar / instagram.com/kkostbar / facebook.com/kkostbar

Коста Костов ви пожелава приятен апетит! И не спирайте да експериментирате в кухнята!

Снимка: личен архив на Коста Костов

Диджей в кухнята: две рецепти от Коста Костов

Мусака бъргер (6-8 порции)

Необходими продукти:

- 1 кг едри и кръгли картофи
- 1 патладжан
- 1 домат
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1 кг кайма
- канела, риган, сол и пипер

- 1 литър прясно мляко
- 100 г масло
- 100 г брашно
- индийско орехче, сол и пипер

Начин на приготвяне:

1. Патладжанът и обелените картофи, нарязани на филии около 3 см, се поръсват със суха мащерка, зехтин, сол и пипер. Овалват се в брашно и се пекат на 200 градуса около 15-20 минути. С вилица се проверяват дали са омекнали. Трябва да имат лека коричка, но вътре да са меки.

2. Междувременно забъркваме бешамел соса. Маслото се разтапя на слаб огън, добавя се брашното и при постоянно бъркане се добавя малко по малко и съвсем бавно млякото. Когато стане хомогенен крем се овкусява със сол, пипер и индийско орехче.

3. Каймата се овкусява със сол, пипер и ситно нарязания чесън. Оформят се бъргъри и се пекат в тиган на силен огън само по половин минута от всяка страна.

4. "Строим" си бъргера като мусака – най-отдолу картоф, върху него лъжица бешамел, отгоре патладжан, бешамел, бъргер, бешамел, на филийки нарязан домат и лук, бешамел и завършваме отново с картоф.

5. Малко бешамелов сос най-отгоре и за 1 минута във фурната само на грил (горно печене).

6. И пържените картофи се сервират не с кетчуп, а с лютеница.

Снимка: личен архив на Коста Костов