Как да приготвим отлично ризото

  • Сподели:
Как да приготвим отлично ризото

На пръв поглед страхотното ризото не е нищо особено. Просто варите ориз, добавяте зеленчуци или месо по избор и готово. Всъщност ризотото е едно от ястията, в които човек лесно може да допусне грешка. Ето как да избегнем това и да си приготвим наистина отлично ризото:

Родината на ризотото е Италия. Основните съставки в него са четири – италиански ориз, задушени зелнчуци и лук в масло, бульон, подправки. Всичко останало е вариации, рецепти, импровизации и въображение.

За да постигнете характерния неповторим вкус използвайте домашно приготвен бульон. Сухите бульони съдържат богата гама от подправки, но специфичната мазнина и характерния аромат са винаги по-контрастиращи, когато са натурални.

Използвайте ориз Арборио, Виалона или Карнароли. Всеки от тях притежава различни положителни черти. Прочетете внимателно инструкциите за приготвяне и съотношението ориз и течност. Това е ключово при приготвянето на зашеметяващо ризото.

Не мийте ориза преди приготвяне, за да запазите нишестето в него. По този начин ще получите по-добра и плътна консистенция.

Може да използвате различни зеленчуци и допълнителни съставки. Едни от най-популярните са гъби, спанак, морски дарове, месо, шафран, вино и трюфели. Комбинирайте ги според предпочитанията си.

Самите зеленчуци задушете в съвсем малко мазнина. Лукът е добре да бъде сотиран на по-слаб огън, за да не се изсуши прекалено и да стане твърд.

Не прекалявайте с готвенето на ориза, за да не се развари и да стане на каша. Прочетете инструкцииите на пакета, колко време е добре да бъде приготвен. Стандартно приблизителното време е двайсетина минути. Ако го оставите по-суров, рискувате да хрупа и да залепва по зъбите.

Може да задушите ориза с малко вино. Преди сервиране, овкусете допълнително с масло или настърган пармезан.

Поднасяйте ризотото винаги горещо. Интересна хитрина е да затоплите предварително чинията за сервиране. Така гостите ви ще могат по-дълго да се наслаждават на топло и вкусно ястие.