Какъв алкохол да използваме при готвене и как?

  • Сподели:
Какъв алкохол да използваме при готвене и как?

Всички знаем, че можем да комбинираме дадени ястия с подходящия за тях алкохол. Хрумвало ли ви е обаче кои видове алкохол са подходящи при самата подготовка на ястието и как? Нека видим:

Картофи и бира

Класическата комбинация от бира и картофки всъщност е и добро съчетание при приготвянето на различни видове картофи на фурна. Всичко, което трябва да направите, е да овкусите нарязаните картофи с подправки.

Вместо вода да им долеете същото количество светла бира. За предпочитане е да използвате по-лека лагер бира, за да избегнете лекия нагарчащ вкус от бирите, с по-високо съдържание на малц.

Завършете като покриете тавата плътно с фолио. Същото може да направите и използвайки плик за готвене.

Пиле и водка

Водката няма остатъчен вкус за разлика от много други видове алкохоли. Затова е идеална при приготвянето на различни маринати за пилешко месо. Водката ще направи пилешкото ви крехко и ще се топи в устата, като същевременно ще се изпари по време на термичната обработка.

Вино и месо

Разбира се, добре познатите класически комбинации между червено вино и червени меса, бяло вино и бели меса, важи и при приготвянето на маринати и ястия. Когато готвите с алкохол, ароматът му се насища в самото ястие и го променя. Затова използвайте среден или над средния клас вина.

Червеното вино е подходящо за маринати, яхнии, кебапи. Ако един път сте мариновали месото в червено вино, няма нужда да добавяте още при самото готвене. Така рискувате да наситите с прекалено много алкохол и да убиете вкуса и аромата на подправките.

За бялото вино важат същите правила. То е подходящо за птичи меса - пуешко, пилешко, дивеч, както и за заек, миди, раци и морски дарове.

Узо и морски дарове

Анасоновите напитки като узо и мастика са интересна комбинация при приготвянето на миди и други морски дарове. Алкохолът при термичната обработка ще се изпари, но ще остане наситения ароматен завършек.

Коняк и сушени плодове

Накиснете различни видове сушени плодове в малко бренди или висококачествен коняк. След това използвайте плодовете като добавка към десерт или салата. Алкохолът ще е помогнал на сушените плодове да разгърнат аромата си като същевременно ще ги е обогатил и направил по-меки и приятни за консумация.