Какво не знаем за бадемите

  • Сподели:
Какво не знаем за бадемите

Бадемите са едни от най-обичаните ядки днес. Любими на малки и големи, те намират своето приложение както в козметиката, така и в сладкарството и кулинарията. Нека видим повече:

Бадемовите ядки се използват още от Древността. Хората ги добавяли към ястията с меса, за да бъдат по-бързо усвояеми. Бадемите се считат за част от храната на богаташите и аристократите. Днес също може да срещнете на някои места наименованието кралски плод.

По-малко от 100 грама бадеми на ден са достатъчни, за да ви осигурят дневната доза витамин Е. Той подобрява работата на сърдечно-съдовата система и забавя процесите на стареене. Бадемите са мощен антиоксидант, съдържат също фосфор, магнезий, желязо, калций, цинк, мед и други.

Интересен факт е, че бадемът и прасковата са в един и същи подрод и принадлежат към род Сливи. Специфичното в този подрод е нанабраздената повърхност на костилката, но за разлика от прасковите, бадемът няма мека месеста покривка.

Ако си вземете по-голямо количество бадеми за вкъщи, съхранявайте ги на прохладно и сухо място. Високото съдържание на мазнини в тях, е предпоставка за образуване на гъбички при излагане на силна светлина и топлина. Те не просто развалят вкуса на ядките, но са причинители на рак на черния дроб и понижават имунитета.

Бадемовите ядки помагат за здравето и доброто функциониране на мозъка, повишават мозъчната активност, което помага за създаването на нови нервни пътища, регулират холестерола, подпомагат здравето на костите и зъбите предпазвайки от остеопороза.

Освен това повишават имунитета, правят косата и кожата по-красиви, увеличават енергията и благодарение на богатата си хранителна стойност, активно участват в правилното хранене при регулиране на теглото.

Може да похапвате бадемите сурови, печени, под формата на бадемово мляко или като ги добавяте към различни ястия, салати, печива и десерти.

За постигане на максимално удоволствие при готвене с тях, накиснете ги за известно време във вода, отстранете обвивката и филетирайте бялата ядка. Готовите бадемови филийки ще изненадат гостите и семейството ви с визия и вкус към всяко ястие.