Какво похапва Дядо Коледа?

  • Сподели:
Какво похапва Дядо Коледа?

Всъщност образа на Дядо Коледа такъв, какъвто го познаваме днес, е преобразеният образ на свети Никола, от компанията "Кока-кола".

През 60-те години те разработват рекламната си кампания, бе дори да подозират, че почти 60 години по-късно, целият свят ще говори за Дядо Коледа и ще си представя щастлив старец с червени дрехи.

Дядо Коледа обикаля целия свят за една нощ, за да остави подаръците опитва всяка национална кухня. Ето какво традиционно похапват за Коледа по света.

В Англия трябва на трапезата да присъства патица и още едно ястие, което обикновено съдържа бекон и наденички. Разбира се гарнитурата е от зеленчуци и сосове. Традиционен е десертът във вариация пудинг с бренди сос.

Американците предпочитат пуйка, сладки картофи, зеленчуци. Десертът разбира се е тиквен пай.

Мексиканците предпочитат екзотични салати, плодове, яхния с месо, качамак и чили сос. В някои краища на Мексико се приготвя също риба, пуйка или ястие подобно на сарми със сирена. Десертът е пудинг от сладка тортила, канела, стафиди.

В Бразилия наблягат на салатите, плодовете, ядките и ориза. Основно похапват печена пуйка, но може и печено пиле или плата с шунка, свинско или риба. Към десертите са лешников пай, тарталети, различни видове торти.

Датчаните предпочитат свинско печено с коричка, гъска, патица, картофи, зеле и изобилие от сосове. Към десертите се пекат пудинги, пайове, палачинки, печени кестени и се пие греяно вино с подправки, както и коледна бира – високо алкохолна бира с подправки.

Скандинавците от Швеция и Финландия правят изобилна трапеза с традиционна шунка, която се гарнира с горчица, хляб, риба, зеленчуков гювеч, греяно вино. Десертът е мляко с ориз.

Германците и австрийците също имат сходни вкусови предпочитания. За тях традиционни за коледната трапеза са печен шаран, малко прасенце, патица или гъска, картофи и многообразие от зеле поднесено по различни начини. Сладкишите са коледен щолен – кекс със стафиди и плодове, шоколадов мус или класическата торта Сахер.

В Италия сервират традиционните седем риби, макаронени изделия, банички, зеле, сладкиши.