Киноа - здравословни ползи и начин на употреба

  • Сподели:
Киноа - здравословни ползи и начин на употреба

Киноата е доста нашумял и интересен продукт в момента, с който може да приготвите различни здравословни храни. Всъщност тя е от семейството на спанака и цвеклото, а семената й притежават действително много висока хранителна стойност. Да видим:

Първите сведения за култивирано отглеждане на киноа са отпреди 5000 години, когато е била основна храна на инките. Логично киноата произлиза от Южна Америка, а испанските завоеватели забранили разпространението й и подпалвали посевите, тъй като била храна за индианци.

Подобно на ориза, семената от киноа имат широко приложение. Интересен факт е, че листата на растението също са ядливи, при това са доста приятни на вкус и изключително полезни. За съжаление все още се откриват рядко в търговската мрежа в България.

Въглехидратите в семената от киноа са малко и се усвояват постепенно от организма. Така те не предизвикват напълняване. В допълнение не съдържат глутен, но пък са богати на фибри, желязо, калций, витамин В и Е. През 2013 г. ООН обявава киноата за "супер храна", а цялата 2013-та е Година на киноата.

Препоръчва се при вегани, хора с лактозна непоносимост и всички хора, които не обичат или не консумират мляко и млечни продукти, тъй като съдържанието на калций е много високо.

Семената предпазват още от диабет, сърдечно-съдови заболявания, лош холестерол и астма. Киноата подобрява работата на храносмилателната система, контролира апетита, помага за правилното функциониране на черния дроб, бъбреците и предпазва от стрес.

Самите семена са покрити със слой сапонини. Това е външна горчива обвивка, която е неприятна при готвене. Уверете се, че обвивката е отстранена и измийте добре киноата преди приготвяне.

Варете в съотношение 1:1,5 вода. Необходими са приблизително около 15 минути. Добавете сол в самия край на варенето. Когато киноата е готова, отстранете излишната вода. Тази основа може да добавяте към салати или да комбинирате с различни зеленчуци за приготвянето на интересно и полезно ястие или гарнитура.