Консуматори на щастие: 5 храни, с които се чувстваме добре от първата хапка

  • Сподели:
Консуматори на щастие: 5 храни, с които се чувстваме добре от първата хапка

Казват, че щастието е неизмерима величина. Казват също, че то се крие в простите неща като например да консумираме любимата си храна. И това наистина е така. Някои храни имат свойството да ни накарат да се почувстваме добре веднага, защото снабдяват организма с някои от веществата, предизвикващи това приятно чувство.

И макар да нямаме точна дефиниция за щастие, то със сигурност знаем няколко храни, които гарантирано ще Ви направят щастливи. 

{GALLERY}

Консуматори на щастие: 5 храни, с които се чувстваме добре от първата хапка

Вероятно първото нещо, с което свързвате с думите храна и щастие е шоколадът. Затова напълно заслужено поставяме на пиедестал негово величество черния шоколад! Всеки, който е опитвал от сладкото изкушение няма нужда от убеждаване, че онзи тип задоволство и наслада, които може да достави само шоколадът са налице с още в първата хапка.

Обяснението зад тези „магични“ свойства на качествения черен шоколад се крие в съдържащите се в него аминокиселини и по-конкретно триптофан. Той стимулира производството на ендорфини в организма, за които всички знаем, че са пряко свързани с чувството на еуфория, която е основен градивен елемент на щастието.

Не по-малко щастливи ни прави фактът, че умерената консумация на черен шоколад не само не води до напълняване, а дори спомага за правилната обмяна на и регулация на веществата. И все пак не прекалявайте (както със щастието, така и с шоколада) и консумирайте с удоволствие и мярка.

Консуматори на щастие: 5 храни, с които се чувстваме добре от първата хапка

Тези малки червени изкушения ни доставят мигновено удоволствие не само заради сочността и наситения си вкус, но и заради многото полезни вещества, които съдържат в себе си. Комбинирайки ги с вече споменатия шоколад получавате безотказна рецепта за истинско щастие.

Освен, че са изключително богати на витамин С, ягодите са източник на множество полезни вещества като желязо, йод, фолиева киселина и др. Познати са също със съдържанието си на редица фитонутриенти с изключително силно противовъзпалително действие.

За да ги заобичате още повече, държим да отбележим, че характерно за тях е ниското съдържание на калории и мазнини. Какво повече му трябва на човек, за да бъде щастлив? 

Консуматори на щастие: 5 храни, с които се чувстваме добре от първата хапка

Още едно естествено сладко изкушение, което се нарежда сред храните за щастие. Медът е считан за мощен афродизиак, което само по себе си е отлична предпоставка да го свързваме с щастие и наслада.

Освен превъзходния си характерно сладък вкус, медът съдържа вещества, наречени флавоноиди. Те са отговорни за повишаването на апетита и подсилването на имунната система на човека.

Силните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на меда са познати в традиционната медицина от векове. Той предпочитано средство за тонизиране и подкрепа на имунитета, защото щастието би било просто немислимо, ако не сме здрави.

Консуматори на щастие: 5 храни, с които се чувстваме добре от първата хапка

Вероятно за мнозина цвеклото не е сред любимите храни, които похапват с удоволствие, но то определено има своето заслужено място на трапезата на храните за щастие.

Да сме щастливи означава да кипим от енергия. Именно за прилива на енергия в организма са отговорни множеството ценни вещества, които цвеклото съдържа. То има високо съдържание на захари, от което следва, че непосредствено след консумацията му получаваме прилив на енергия. В него има още куп важни за правилното функциониране на организма и благосъстоянието ни елементи като витамин С, желязо и магнезий. 

Затова не бързайте да се мръщите следващия път, когато видите цвекло, а го хапвайте смело, защото то със сигурност ще повиши енергията Ви и ще направи настроението Ви по-добро.

Консуматори на щастие: 5 храни, с които се чувстваме добре от първата хапка

Освен с превъзходния и добре познат роден вкус киселото мляко спомага за благосъстоянието ни като доставя на организма жизненоважния елемент калций. Той е изключително важен компонент за доброто настроение, защото стимулира мозъка да отделя т. нар. невротрансмитери, отговорни за това да се чувстваме добре.

Спокойно можем да наречем киселото мляко и „превенция на нещастието“. Доказано е, че дефицитът на така важния за организма калций може да бъде свързан с редица не само физически, но и психологически проблеми като тревожност, безпокойство и дори депресия. А това със сигурност са усещания, далеч от определението за щастие…

Ето защо е толкова важно тази типично българска храна да присъства в менюто ни колкото може по-често. Допълнителен бонус, който получаваме след консумация на любимото ни кисело мляко е и високото му съдържание на протеини, благодарение на които сме сити (разбирайте доволни от живота) за по-дълго време.