Лекарства от "Аптеката на Господ"

  • Сподели:
Лекарства от "Аптеката на Господ"

Има няколко традиционни български билки, които освен като подправки в кулинарията, са и лекарства от "Аптеката на Господ", помагащи ни да се преборим с най-разпространените заболявания в съвременното общество.

Не е за подценяване и фактът, че всички тези билки се отглеждат лесно в домашни условия, дори и да не разполагаме с двор, а само с няколко саксии на балкона.

Магданоз - за бърз метаболизъм

Листата и корените на магданоза се прилагат при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, хепатит, камъни в бъбреците и жлъчката. Облекчава уринирането, особено при възрастните мъже с хипертрофия на простатата. Подобрява функционирането на бъбреците, предпазва и от появата на бъбречни камъни.

Магданозът подпомага дейността на сърцето и кръвообращението, препоръчва се при анемия, много е полезен за производството на червени кръвни телца, подобрява липидната обмяна.

Магданозът се използва и като диуретик, както и при смущения на храносмилателния тракт, стимулира ензимите и подпомага метаболизма, регулира функцията на черния дроб.

Чубрица - за добро зрение и срещу кашлица

Чубрицата намалява лошия и увеличава добрия холестерол, има антисептични и противогъбични свойства. Чубрицата пречи на размножаването на няколко вредни и често срещани бактерии като Ешерихия коли и Бацилус цереус. 

Чубрицата подобрява сърдечния ритъм и кръвното налягане, намалява газовете в храносмилателната система, облекчава болките при ревматизъм.

Риган  - за изчистване на белите дробове

Риганът стабилизира нивото на холестерола в кръвта, отделянето на токсините от организма, неутрализира вредното действие на свободните радикали.

Риганът има до 42 пъти по-силна антиоксидантна активност от ябълките, 30 пъти повече от доматите, около 12 пъти повече от портокалите и приблизително 4 пъти повече от боровинките.

"Билката на щастието" има доказано антибактериално действие, включително срещу често срещаните инфекции, причинявани от стрептококовите бактерии.

Риганът притежава отхрачващо, антисептично и успокояващо нервната система действие. Стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиалните жлези, засилва перисталтиката на червата и възбужда апетита.

Външно риганът се прилага при кожни заболявания - обриви, лишеи, сърбежи.

Мента - за бъбреците и кожата

Ментата успокоява корема, облекчава симптомите на хората с чувствителни стомаси, включително и при случаи на разстройство, киселини, или мускулни спазми на колона. 

Ментата неутрализира свободните радикали, дори е потенциален антираков агент. 

Ментата се използва за лечение на безсъние, виене на свят, депресия, епилепсия и главоболие. Прилага се при нервна възбуда, при зъбобол и различни възпаления на венците, премахва и упорития лош дъх. 

Инхалациите с ментово масло са много удачни при умора, възпаления на синусите, нервно напрежение. Масажът с ментово масло се препоръчва на жени, страдащи от нарушения на менструалния цикъл.

Босилек - за стомаха и сърцето

Босилекът защитава ДНК-то на клетката, има антибактериално действие и противовъзпалителен ефект. Тази билка успокоява раздразнения стомах и помага при заболявания като язва, диария, инфекции на пикочните пътища, дори и анорексия. 

Хранителните вещества, съдържащи се в босилек са от съществено значение за сърдечно-съдовите заболявания, предпазват епителните клетки (клетките, които образуват лигавицата на многобройни структури в организма, включително и на кръвоносните съдове) от щетите на свободните радикали, предотвратяват оксидирането на холестерола в кръвта.

Розмарин - за мозъка и нервите

Като билка розмаринът се използва против мозъчно възпаление - менингит. Той е добър стимулант при умствена и физическа умора. Може да се използва и при епилепсия, задух, сърдечни болки, болки в стомаха и червата, кожни обриви, умствена преумора, жлъчегонно, липса на менструация.

Външно се прилага при пърхот, косопад, компреси при трудно заздравяващи рани.

Градински чай (салвия) - за кръвоносните съдове

Градинският чай притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие.

Употребява се при гърлобол, ларингит, трахеобронхит, кашлица от различен произход. Успокоява стомашни болки и действува благоприятно при възпаление на стомаха и червата, при стомашна язва, диария, чернодробни и жлъчни заболявания.

Външно като запарка за компреси се прилага за лечение на гнойни рани, а за бани - при кожни обриви. Под формата на гаргара се препоръчва при ангина, зъбобол, възпаления на устната лигавица. 

Градинският чай е особено полезен за жените. Взет вътрешно и използван като компрес, той успокоява болезнените и с бучки гърди. Той също така помага за пресъхването на майчиното мляко. Освен това, се използва за намаляване на горещите вълни и депресия по време на менопаузата.

Кориандър - за рани и добро храносмилане

В кориандъра се съдържат масла, които помагат при стомашни и чревни разстройства, и оказват успокоителен ефект върху нервната система. Освен това той действа общо тонизиращо, антиоксидантно, способства за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, понижава нивото на общия холестерол и триглицеридите. Действа облекчаващо при язви и гастрити.

Кориандърът е безопасен, когато се използва в малки количества и като добавка към храната, или се приема в медицински дози с лечебна цел. При системно превишаване на тези дози е възможно при по-чувствителни индивиди да се получат алергични реакции, като например свръхчувствителност към слънцето, стомашно-чревни разстройства, смущения в менструалния цикъл, кожни раздразнения.