Мерло - най-предпочитаното червено вино

  • Сподели:
Мерло -  най-предпочитаното червено вино

Каберне совиньон е най-разпространеното червено вино, а мерло - най-предпочитаното. Ние няма да ви караме да избирате, защото и двете вина са прекрасни, а само ще ви запознаем с няколко любопитни подробности.

Ето десет интересни факта за мерло, които е добре да знаем:

1. Мерло е висококачествен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Мерло е основен сорт за областите Сент Емилйон и Померол, намиращи се в района на Бордо.

2. Сортът мерло е разпространен също в Северна Италия, Чили, щата Калифорния, Австралия, Нова Зеландия и много други винарски страни, включително и в България. В нашата страна този сорт главно е засаден в Южния лозарски район.

3. Думата "Мерло" на френски означава "Кос" - зърната на гроздето много приличат на оцветяването на опашката на тази птица. Синоними на вината от този сорт са мерло ноар, план медок, семийон руж.

4. Генетически сортът мерло е свързан с каберне фран и магделен ноар де шарант. Ето защо мерло и каберне совиньон толкова много си отиват, когато са в копаж.

5. Характерно за вината от мерло е, че по-бързо отлежават от каберне совиньон, но пък са с по-малка трайност. Въпреки това тези вина имат потенциал да отлежават повече от 10 години. 

6. Мерло се отличават с интензивно червен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и богат, наситен букет от аромати.

7. Отлежалите вина от мерло се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, виолетка, захаросани плодове (слива, малина, череша, къпина, червена боровинка, касис), дим, тютюн и трюфели. В мерло може да се долови още аромат на кедър, какао, ванилия, мента, дафинов лист...

8. Най-големият плюс на мерло е, че има ниско съдържание на танини и ниска киселинност, което го прави идеално за консумация. 

9. За да се усети цялата копринена прелест на мерло, трябва да бъде поднесено с температура между 16 и 20 °С в класическа чаша за червено вино.

10. Мерло прави перфектна компания на печен патладжан, синьо сирене, камембер, гауда, чедър и пармезан. Никога няма да сбъркате, ако поднесете това вино със сьомга, риба тон, сухи мезета, ястия с диви гъби, бекон, телешко, агнешко, свинско или месо от дивеч - елен и патица. За да подчертаете букета от аромати на мерло, задължително използвайте при готвене подправки като розмарин, мащерка и мента.