Най-скъпите храни в света

  • Сподели:
Най-скъпите храни в света

10 блюда, които можете да си доставите у дома само с частния си самолет!

Най-скъпите храни в света носят шок и удивление. Възможността да бъдат консумирани масово и често е невъзможна за мнозина от нас, въпреки че по света има хора, които са склонни да платят 22 хил. долара за две дини, отбелязват от foodpanda.

Дори обаче да имате всички пари на света, възникват проблеми, които няма как да избегнете. Може да платите на някой да почисти дома ви, да гледа детето ви, дори да ви измъкне от затвора, но никой не може да се храни вместо вас и да поддържа фигурата ви - но не и да ви достави някоя от най-скъпите храни в света.

Единственият начин да получите порция от тях е да си ги поръчате на място или да изпратите частен самолет. foodpanda представят 10-те най-скъпи храни в света, а начинът, по който да ги получим, оставят на нашата креативност.

10. Гъби мацутаке - 1000 долара. Могат да бъдат намерени в Азия и Северна Америка. Обикновено са скрити под паднали листа в гората, но са изключително рядък вид, познат и с латинското наименование Tricholoma matsutake.

9. Поничка - 1000 долара. Творение на главния готвач Франк Тиджейк, което включва крема сирене, годжи бери и малко количество бял трюфел.

8. Омлет - 1000 долара. Обикновено за омлета са нужни само няколко яйца. В американския хотел "Паркът Меридиен" допълват омлета с месо от омар и 10 грама черен хайвер. През изминалата година е имало само 12 поръчки на този специалитет.

7.  Порция печено говеждо - 2800 долара. Говеждото место е предпочитано поради високия си процент омега-3 и омега-6 мастни киселини. В Хиого, Япония, кравите получават бира и всекидневен лек масаж, затова пържолата от месото им излиза толкова скъпо.

6. Порция от четири пъдпъдъчи яйца, пълнени с черен хайвер и настърган бял трюфел - 3200. Казват, че това е един от любимите специалитети на Никол Шерцингер.

5. Пица "Роял 007" - 4200 долара. Както личи от името й, пицата е създадена за почитателите на Джеймс Бонд и съдържа омари, мариновани в коняк, хайвер, доматен сос, прошуто, пушена сьомга, еленско месо и люспи 24-каратово злато. Не се доставя до домовете, въпреки че е имало много запитвания.

4. Десерт с черни дини и сладолед - 6100 долара. Черните дини са изкуствено създаден сорт и се отглеждат само на остров Хокайдо в Япония. Тяхната твърдост и хрупкавост определят и цената им.

3. Десерт с пъпеши и сладолед - 22 872 долара. И в този десерт, както в предходния, цената скача не заради сладоледа, а заради плодовете. Този сорт пъпеши (Yubari King) се отглежда само за няколко човека в света, които имат собствени ресторанти.

2. Предястие с хайвер "Алмас" - 25 000 долара. Много рядък вид хайвер, който се обработва единствено и само в Иран, а източникът му е рядък вид есетра албинос на възраст между 60 и 100 години, която плува в южната част на Каспийско море. Този хайвер, вписан в книгата на рекордите "Гинес", може да се намери едва в пет ресторанта по цял свят или в лондонския магазин Caviar House & Prunier, където се продава в кутийка от 24-каратово злато.

1. Паста с бял трюфел "Алба" - 176 000 долара. Този трюфел се култивира единствено в Италия, и то изключително трудно. Пастата,поръсена с този вид бял трюфел е била специално приготвена за инвеститор от Хонконг и неговата съпруга в един от най-луксозните ресторанти в Дубай - "Нобу".

Най-скъпите храни в света

Най-скъпият бургер, оценяван на 10 хил. долара, бил приготвен благотворително през 2012 г. за 4-тия рожден ден на австралийската рекламна агенция uSocial. Рецептата включвала специално говеждо от местна порода, бял трюфел, испанска шунка хамон, сирене чедър, лист 24-каратово злато и отлежал балсамов оцет плюс френско хлебче (бриош) с шафран и черен трюфел