Омега 3 и рибено масло: 11 здравословни ползи

  • Сподели:
Омега 3 и рибено масло: 11 здравословни ползи

Какво представляват Омега 3 мастни киселини?

Вероятно всеки е чувал за многобройните здравословни ползи от рибеното масло и омега 3 ненаситени мастни киселини.

Написаното за тях никога не е достатъчно, тъй като те са едни от най-важните градивни елементи за здравето и често липсват в диетата на съвременния човек.

Омега 3 са група от девет мастни киселини, но три от тях изпълняват важни роли в тялото ни. Това са алфа-линоленична киселина (АЛК/ALA), ейкозапентанова киселина (ЕПК/EPA) и докозахексанова киселина (ДХК/DHA).

Те се наричат още есенциални мастни киселини, тъй като човешкото тяло не може да ги произвежда. Поради тази причина трябва да бъдат набавяни от външни източници – най-често чрез храна.

Омега-3 се съдържат в риба (сьомга, риба тон, скумрия, сардините), някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло). Но, за да набави организмът адекватно количество есенциални мастни киселини, се изисква голямо количество и често консумиране на тези продукти.

Поради тази причина рибеното масло е една от най-подходящите добавки към дневното меню. То е богато на омега-3 мастни киселини и помага на организма да получи наготово здравословните им предимства.

11 Ползи за здравето от Омега 3 и Рибено масло

Рибено масло и Омега 3: За какво помага?

#1: Намалява рисковете от сърдечносъдови заболявания

Установено е, че омега-3 мастните киселини повишават нивата на добрия холестерол и понижават триглицеридите. Тези механизми са от голямо значение с оглед предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях усложнения в други органи и системи.

Интересен факт: През 70-те години на 20-ти век учени забелязват, че ескимосите имат изключително нисък процент на сърдечни заболявания и артрит, въпреки високата консумация на мазнини. Бързо се установява, че в храненето им присъстват големи кoличества от двете мастни киселини – (EPA) и (DHA).

#2: Спомага за преодоляването на депресивни състояния и безпокойство

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в наши дни.

Рибеното масло намалява нивата на цитокините – белтъчни молекули, които се наблюдават в голямо количество в кръвта на хора, страдащи от депресия.

Статистиката сочи, че в страни, където традиционно се консумира повече риба, като Япония и Тайван, хората по-рядко страдат от депресия.

#3: Подобрява Зрението

Докозахексанова киселина (ДХК/DHA) е основен структурен компонент на мозъка и ретината на окото.

Липсата на достатъчно ДХК/DHA може да предизвика проблеми със зрението.

Рибеното масло е способно да облекчи синдрома на сухото око.

Съдържащите се в рибата и рибеното масло мастни киселини, могат да намалят с ~50% вероятността от различни заболявания на очите.

#4: Помага за по-добра памет и концентрация

Все забравяте къде сте скрили ключовете?

Изследванията показват, че прием на хранителни добавки с рибено масло в продължение на три месеца, може да изостри значително паметта.

DHA, която се съдържа в омега-3 мастните киселини, помага на нервните клетки да правят по-добра връзка помежду си.

#5: Помага за здрав сън

Здравият сън е една от основите за поддържане на оптимално здраве (и на добре изглеждащо тяло).

Ниските нива на DHA, също са свързани с по-ниски нива на хормона мелатонин, който помага на тялото да се отпусне и да заспи.

Проучванията показват, че приемът на рибено масло увеличава качеството на съня при деца и възрастни.

#6: Омега 3 може да помогне при отслабване

Няма как да отслабнете значително без физическо натоварване или здравословно хранене.

Ако обаче добавите хранителни източници на омега 3 мастни киселини, то имате възможност да ускорите процеса допълнително.

Омега 3 мастните киселини са известни и с това, че намаляват апетита, подобряват ефективността на всяка тренировъчна програма и редуцират натрупването на мазнини в тялото.

#7: Допринася за красива кожа

Рибеното масло генерира увредените кожни клетки отвътре, благодарение на способността си да възстановява клетъчните мембрани.

Има силен противовъзпалителен ефект и съответно намалява зачервяването и прави кожата ни по-красива.

Често се препоръчва като хранителна добавка при акне.

#8: Укрепва имунната система

Храна, богата на Омега-3 мастни киселини, може да увеличи активирането и броя на B-клетките (wikipedia bg) в организма и следователно – неговата способност да се бори срещу заболяванията.

Рибеното масло помага на имунната система, като подобрява химичния състав на кръвта и намалява възпалението.

#9: По-бързо възстановяване

Омега-3 мастните киселини имат свойството да облекчават възпалителните процеси в организма и болката в мускулите след тренировка.

Рибеното масло предпазва нервните клетки и увеличава техния живот.

Всичко това няма да ви направи Супермен, но определено ще ви помогне да се възстановявате по-ефективно и така да постигнете повече от тренировките си.

#10: Допълнителен източник на витамини и минерали

Освен всичко останало, Омега-3 мастните киселини съдържат цял комплекс от витамини и минерали.

Изключително ценни са витамин А, който подхранва косата и ноктите, както и витамин D, който помага при проблеми с белите дробове, при рак, остеопороза, диабет и много други.

#11: Предпазва костите

Рибеното масло има много предимства и едно от тях засяга костите.

Скелетът на човека с възрастта губи своята гъвкавост и костите стават по-трошливи.

Редовният прием на рибено масло може да помогне на костите да запазят голяма част от своята еластичност и така да намали риска от фрактури.

Какво количество Омега 3 мастни киселини ни е необходимо?

Дневна доза и прием за Омега 3 и Рибено Масло

Трудно е да се даде точна стойност за прием, тъй като тя ще зависи от голям брой индивидуални фактори.

Най-разпространеното мнение е, че допустимата дневна доза за прием на Омега 3 е около 3 г (3000 мг), а приемливата дневна доза е 1,6 г за мъже и 1,1 г за жени.

За деца препоръчителният прием е 0,5 – 0,6 г дневно.

Присъствието на риба 2-3 пъти седмично в менюто ви е добър вариант и ще ви осигури препоръчителната доза Омега 3 на вас и цялото семейство.

Храни с високо съдържание на Омега 3 мастни киселини:

Ето няколко примера за храни, богати на омега-3:

- Сьомга: 4 023 мг. на порция (EPA и DHA)
- Черен дроб от треска: 2,664 мг. на порция (EPA и DHA)
- Сардини: 2,205 мг. на порция (EPA и DHA)
- Ленени семена: 2,338 мг. на порция (ALA)
- Семена Чия: 4,915 мг. на порция (ALA)
- Орехи: 2,542 мг. на порция (ALA)

Алфа-линоленична киселина (АЛК/ALA): ALA се намира в зелени листни зеленчуци, ленени семена, семена от чиа и рапично масло, орехови и соеви масла. АЛА е известна като късо-верижна омега-3, което означава, че тялото ви трябва да я превърне в по-използваема форма на EPA и DHA, за да я синтезира.

Ейкозапентанова киселина (ЕПК/EPA): ЕРА е мастна киселина, намираща се в мазни риби, водорасли и крилско масло. Тялото е в състояние да синтезира тази молекула в нейната оригинална форма. Това, заедно с DHA, са омега-3, от които организмът се нуждае във високи количества, за да постигне ползите, които те предлагат.

Докозахексанова киселина (ДХК/DHA): DHA е мастна киселина, важна за нормалната мозъчна функция, включително растежа и развитието на мозъка за кърмачета. Това е основна структурна мазнина, съставляваща 97 процента от омега-3 в мозъка и 93 процента от омега-3 в ретината на очите. Също така е ключов компонент на сърцето. DHA също се среща в мазните риби, водорасли и крилското масло.

Заключение

Омега-3 мастни киселини са невероятно важни.

Изглежда, че ако не сте ги превърнали във важна част от храненето си, имате основание бързо да го направите.

Ако не ядете риба или морски дарове често, тогава трябва сериозно да обмислите приемането на хранителни добавки, богати на омега-3.

Това е невероятно прост, но много ефективен начин за подобряване на физическото и психическото здраве и може да намали риска от редица заболявания.

Както винаги, нашата задача е да се погрижим за здравето по възможно най-естествения начин и да го направим ефективно и дългосрочно.

Няма нищо по-важно от това да сме здрави, за да може да правим нещата, които обичаме.

Какво е вашето мнение за рибеното масло и омега 3? Успявате ли да си набавите здравословни количества и по какъв начин? Споделете в коментарите.

Още от Станимир Михов може да прочетете в stanimirmihov.com.