Пъстърва със салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи

  • Сподели:
Пъстърва със салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи

Хайде да си приготвим риба!
Рецептата ми е приложима и за постещите, защото до 19 декември рибата е подходяща.
Ако все пак не постите - сложете към зехтина и бучка масло. 
Днес ще приготвим: Пъстърва със салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи - всичко САМО в тиган. Тази риба има много крехка текстура и има нужда, за да се насладите наистина на нежното ѝ месо, от много малко топлинна обработка. 

Какво ще ви бъде необходимо:

2 пъстърви - по 350 грама ми се струва, че е една;
1 лимон;
прясна салвия - смятам, че това не следва да се замени;
чесън, сол, черен пипер, зехтин;
сух хляб или в моя случай "Панко";
сибирски лук - отглеждам го на терасата, но не е нещо задължително;
няколко орехчета.

Салвията, позната билка и с името градински чай, е нещо, което ще изиграе главна роля във вкусовете на тази рецепта за пъстърва. Прясна в случая. Сухата има съвсем различен аромат, който аз много харесвам и добавям в боб чорба, например. Но тук използвайте по възможност прясна. Може да си я отгледате много лесно, но моята залиня и погина, и тъй като в по-големите хипермаркети я има - ето я у дома.

Пъстървата, приготвена по този начин, се случва каквато трябва да бъде - мека, нежна, еднородна текстура. Затова искам нещо, което да я допълни - хрупкавост
Ако имате сух хляб - може да го смелите в блендер до трохи и да го използвате за хрупкавата посипка върху рибата. Аз просто в наличност имах "Панко". Това е една, така да кажем - галета, която е характерна за японската кухня и представлява едри трохи от среднината на хляба, които са само сушени. 

Пъстървата се почиства от люспи и вътрешности - измива се и се подсушава добре с кухненска хартия. Това е важно - не искаме никаква влага.
Рибата намазняваме отвътре и отвън със зехтин и малко лимонов сок, в корема поставям сибирски лук и по 2 резенчета лимон на шайби с дебелина 4-5 милиметра. Сибирският лук има много фин аромат (спрямо нашия си зелен лук), но не е задължителен. Оставям настрана и ще си направим през това време хрупкавата посипка.

За хрупкавата чеснова посипка:
Каквото сте решили и имате - смлян сух хляб в блендера или "панко" - но не и обикновената галетата, която се продава за панировка.
В зехтин (който желае и малко масло да добави) на тих огън запържваме 4-5 наситнени скилидки чесън, когато поомекне добавяме 3 с.л. наситнена прясна салвия, трохите хляб/панко, сол. Когато са станали златисти и хрупкави изсипвам в чиния да изстинат.

Хайде, идва ред на рибата:
В голям тиган слагам зехтин. Колко? Ами не като за маслена баня, но да кажем поне 6-7 с.л за тиган около 27 см. Когато загрее, слагам пъстървата - между нея в мазнината листа салвия, които да се пържат и да дадат аромат - по 10 минути от всяка страна е абсолютно достатъчно, за да усетим вкуса в истинския смисъл и наслада на тази финна риба.

Гарнитурата тук е броколи с чесън и сушени домати, грах от консерва - но вие каквото решите.
При поднасяне поръсваме рибата с пържените трохи и едри парчета суров орех.

Автор: Котка в Кухнята

За още интересни рецепти може да посетите нейната страница: Котка в Кухнята