Пелмени със сметанов сос

  • Сподели:
Пелмени със сметанов сос

Необходими продукти

600 грама брашно

5 яйца

500 грама Телешка кайма

Магданоз

Копър

Заквасена сметана

Зехтин

Чесън

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне

Смесваме брашното, яйцата, щипка сол и топла вода - разбъркваме продуктите, след което ги омесваме до получаване на твърдо тесто. В отделна купа смесваме каймата с малко вода, щипка сол, смлян черен пипер и магданоз.

Оставяме за около час каймата в хладилник. След като тестото втаса го омесваме отново и започваме да точим кори, от които изрязваме формички с помощта на чаша. Във всяко кръгче тесто, поставяме от каймата, прегъваме кръга на две и го запечатваме с помощта на вилица или с пръсти. Когато нашите пелмени са оформени на полумесеци, започваме да ги редим, върху дъска с брашно отдолу.

Оставяме ги за около час в хладно помещение. След час си приготвяме тенджера с подсолена вода и когато заври, започваме да поставяме пелмените във водата. Когато са готови, те ще се издигнат на повърхността на тенджерата, тогава можем да ги извадим с помощта на решетъчна лъжица.

Пелмените се сервират още докато са топли, а към тях можем да си приготвим домашен сос с помощта на заквасена сметана, копър, чесън, зехтин и сол.

Добър апетит!