Соба нудли

  • Сподели:
Соба нудли

Soba са японска юфка от елда и са перфектни като компонент за бърза и лесна вечеря. Приготвени за около 15 минути, те са покрити с пикантен сос от соя, сусамово масло, оризов оцет и мед и се поръсват с препечени сусамови семена. Хвърлете ги в купа и отгоре добавете сварено яйце или сотирани скариди - хапването ви е готово.

Тъй като са направени с брашно от елда, повечето соба са естествено без глутен. Някои марки обаче съдържат и пшенично брашно: така че не забравяйте да проверите опаковката, ако се храните без глутен.
Нещо важно - когато сварите соба нудлите в рамките на три минути и не повече, после ги измийте набързо с хладка вода. В противен случай собата става много лепкава и на каша. 

Към вашите соба нудли може да добавите и срециалната съставка мисо. Мисо е японска ферментирала соева паста, която е пълна с хранителни вещества и пикантен вкус, познат още като умами. Умами е така нареченият "пети вкус" след кисело, солено, сладко и горчиво. Придава невероятен вкус на всяко ястие.Може да приготвите и соба нудли с пилешко бон филе, комбинация от червена, зелена или жълта чушка, морков, тиквичка, лук, чесън и сосове по избор и вкус.
Необходимо е първо да запържите отделните компоненти заедно до готовност и след това да прибавите в тигана сварените и отцедени от водата соба нудли.

Соба нудлите са подходящи и за децата.