Теменужено-лимонови кексчета

  • Сподели:
Теменужено-лимонови кексчета

С първите слънчеви лъчи, веселите чуруликания, шарените пеперуди и цветните аромати, пролетта идва и в кухнята.  Ето едни изкушаващи виолетови кексчета, които ще направят деня ви вкусен и красив.

Необходими продукти:

- 65 гр масло;
- 65 гр захар;
- 1 с.л. екстракт от лимон;
- 1 яйце
- 75 гр брашно (самонадигащо се или обикновено + 1 бакпулвер);
- 100 гр готов лимонов крем (може да се замести с яйчен крем или сладко);
- 1 пакет готов фондан за украса;
- виолетова боя-гел;
- виолетови и жълти кристалчета за декорация;
- пудра захар за обработка на фондана;
- вафлени цветчета;
- хартиени формички за мъфини.

Начин на приготвяне:

1. Фурната се загрява на 180°C (160 с вентилатор).

2. Маслото, захарта, лимоновия екстракт и яйцата се слагат в купа. Добавя се брашното и всички продукти се разбъркват с мискер, докато стане гладка еднородна смес.

3. Сместа се разпределя в хартиените формички за кекс. Пекат се за около 20 минути, докато се надигнат и зачервят. Оставят се, докато изстинат напълно.

4. С малка лъжичка издълбавате малка част от върха на кексчето и го пълните с готов лимонов крем (може да ползвате и друг) и връщате издълбаното капаче отгоре.

5. За декорацията с фондан поръсете масата с малко пудра захар за разточване на фондана, като най-напред го помачкате с ръце, за да омекне и да може да се обработва. Добавят се няколко капки от виолетовата гел-боя, за да се оцвети в светло лилаво. Мачкате до получаването на хубав еднороден цвят. Добавете малко пудра захар, ако ви се стори лепкаво.

6. Готовият оцветен фондан се разточва върху поръсения с пудра захар плот и се изрязват с форма или чаша кръгчета, които се намазват с крем и се залепят върху кекчетата.

7. Поръсват се с жълти и лилави кристалчета и готовите вафлени цветчета. Ако не разполагате с готови, може да си направите теменужки с фондана.

Приятен апетит!