Вкусната рукола и ползите от нея

  • Сподели:
Вкусната рукола и ползите от нея

Руколата крие много ползи и ценни съставки. У нас все по-често се забелязва като част от салати или добавка към различни видове пици. Нека видим защо е толкова полезна и как най-добре да я прибавим в менюто си:

Всъщност руколата е широко разпространена в Африка, Австралия, Европа и Азия. По някои краища дори се третира като плевел сред житните растения. Позната е още на древните римляни, които са я използвали като подправка, а семената й са се смятали за афродизиак.

Съдържа голямо количество етерични масла, витамини от групата В, витамин С и А, каротин, минерали като калций, магнезий, желязо, фосфор и натрий. Богата е на антиоксиданти и фолиева киселина.

Всички тези съставки я правят изключително полезна за здравето. Руколата помага при стрес, бори се ефективно с анемията, повишава защитните сили на организма, действа тонизиращо и разкрасяващо, подобрява работата на сърцето, черния дроб, бъбреците.

В българската традиционна кухня не е позната, но в средиземноморската разцъфва в най-различни вариации. Може да я срещнете като свежа добавка към основни ястия, пайове и печива, салати и супи.

Отлично се съчетава със свежи съставки при приготвяне на салати. Може да я използвате самостоятелно или в комбинация със зелена салата и спанак. Отлично се комбинира с френски и италиански сирена – в това число горгонзола, синьо сирене и рокфор. Вкусът й изпъква и в съчетание с различни ядки, семена и стафиди.

Най-добре е да използвате млади листа от рукола, тъй като те са по-крехки и приятни особено при салатите. Ако не искате да усещате прекалено силния й вкус, комбинирайте със спанак или зелена салата.

Руколата е подходяща комбинация за агнешко, риба и морски дарове. Може да разнообразите стандартното песто като съчетаете пресен босилек и рукола или директно заместите босилека с нея.

Опитайте още и в съчетание с различни видове семена и ядки. Може дори да направите пастет от рукола, който е подходящ за намазване и е свежа и приятна междинна закуска.

Друга интересна възможност е да я изпозвате при приготвянето на пай със сирена и спанак, в съчетание с гъбена или друг вид зеленчукова супа. Винаги я добавяйте съвсем малко преди края на готвенето, за да не загуби аромата и вкусовите си качества при термичата обработка.